Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Szeretem, tűzön-gázon át megvédem!”

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Hatházi Tamás |  2024. augusztus 7. 20:48

Egységes alapkiképzésük ötödik, utolsó hetében járnak a Magyar Honvédség leendő területvédelmi tartalékos katonái, akik tanulmányaik vagy civil foglalkozásuk mellett a haza védelmére kötelezték el magukat. Tikkasztó napsütés és lángoló tűzakadálypálya várta a vegyivédelmi kiképzésre érkező fiatalokat Ócsán augusztus 7-én, akik elszántan teljesítették a feladatokat.

„Minden katona elvégzi a harctéri tüzek elleni védekezés alaptanfolyamát, illetve ennek részeként megtanulja értékelni a kényelmetlen, de létfontosságú gázálarcot” – fogalmazott Mészáros Zalán százados. Az MH 102. Sodró László Vegyiharc Ezred értékelő tisztje az ominózus gázsátor gyakorlatra utalt, ahová védőmaszkban mennek be, ám anélkül jönnek ki a kiképzendő honvédek.

A védőöltözet szakszerű fel- és levételét, valamint a vegyivédelmi alapismereteket először elméleti kurzuson sajátítják el az újoncok, másnap pedig az ócsai gyakorlótéren folytatódik az oktatás. A gázsátorban szerzett tapasztalatok után megtanulják az égő személyek és harcjárművek biztos kézzel történő oltását, az utóbbiból való menekülési rendet, valamint az égő harcárokban követendő harcászati és oltási eljárásokat. A nap végén négy lángoló akadályból álló tűzakadálypályát kell – társaik biztosítása mellett – teljesíteniük.

20240807_ocsa_gyakorlat_w_HT-14

A kiképzés különböző életkorú, származású és foglalkozású tartalékosait a haza iránti elkötelezettségük kapcsolja össze. „Már középiskolában vonzott az egyenruha és hamar megértettem, mit jelent pontosan a honfitársaim védelme. Amikor a Honvédelmi Sportszövetség segítségével ejtőernyős lettem, világossá vált számomra, hogy ezen a csodálatos tevékenységen keresztül a haderő kötelékébe vezet az utam” – fogalmazott Szécsény Bálint honvéd.

„Mivel általános iskolás korom óta járok a szentendrei Honvéd Kossuth Lövész Klubba, rendelkezem a kiképzésen hasznosítható előzetes tudással. Nagyon várom ugyanakkor, hogy több harcászati foglalkozáson vegyek részt tartalékosként és megtanuljam például a gránátdobást” – mondta dr. Csányi Boglárka honvéd. Az Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórház huszonöt éves neurológus szakorvosának elsődleges célja, hogy polgári foglalkozása mellett katonaorvosként szolgáljon.

20240807_ocsa_gyakorlat_w_HT-9

„Végre megismerhettem a katonai alakiság szabályait az elmúlt öt hétben. Engem ez vonzott leginkább, amikor a toborzóirodában jelentkeztem” – jelentette ki a 29 éves Takács Gábor honvéd. „Nagyon sokat jelent az is, hogy ilyen professzionális kiképzők keze alatt veszek részt a harcászati oktatásokon. Legtöbben ezeket a gyakorlati foglalkozásokat várjuk” – tette hozzá.

A Hajdú-Bihar vármegyei karosszérialakatos elmondta, hogy munkahelyén is büszkék rá, amiért ilyen felelősségteljes hivatást választott a szakmája mellé. „Számos társammal együtt a »Szeretem, Megvédem!« kampányra figyeltünk fel, mivel fontos nekünk, hogy meg tudjuk védeni Magyarországot. Szeretem a magyar polgárokat, megtisztelő az ő szolgálatukba lépni” – mondta Takács Gábor.