Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szimulált brit-norvég katonai összecsapás a sarkvidéken

Szöveg: Háború Művészete |  2008. március 20. 20:32

Körülbelül 1500 brit tengerészgyalogos vesz részt egy, Észak-Norvégiában, a zord sarkvidéki környezetben megtartott hadgyakorlaton. Ennek többek között azért is van nagy jelentősége mert ezek a katonák az év második felében Afganisztánban, hegyvidéki körülmények között teljesítenek majd szolgálatot.

Az “Armatura Borealis" elnevezésű hadgyakorlatoton a norvég erők “játszák" az ellenfél szerepét.

A királyi tengerészgyalogosok harcmodora nem ismeretlen a norvégok számára, hiszen évtizedekig gyakorlatoztak a területen a szükséges ismeretek és gyakorlatok elsajátítása végett. Norvégia partvidéke és klímája tökéletes helyszín a hadműveleteknek, mivel a zord időjárási körülmények igazi kihívást jelentenek a katonáknak és a felszereléseknek egyaránt.

A tengerészgyalogosok nagy hasznát fogják venni a norvégiai hadgyakorlatnak, hiszen Afganisztánban szintén viszontagságos időjárási körülményekkel fognak találkozni a katonák. Természetesen a királyi haditengerészet is kiveszi részét a gyakorlatból, hiszen a partok mentén cirkál többek között a HMS Albion, a HMS Bulwark, a HMS Ark Royal repülőgéphordozó, továbbá a HMS Cornwall fregatt. Az “Armature Borealis" hadműveletben Spanyolország, Németország, Belgium és Hollandia is képviselteti magát több mint 3000 katonával, 25 darab hajóval és tengeralattjáróval.