Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szintet ugrott a Hungarian Puma

Szöveg: Mátyás Botond Hunor főhadnagy | Fotó: Csiginé Cser Georgina őrmester |  2022. november 16. 7:16

A Brit Királyi Légierő 99. százada és az MH Pápa Bázisrepülőtér közötti együttműködésen alapuló gyakorlatsorozat újabb eredményt ért el: látványos kiképzésen bizonyíthattak az alakulat katonái.

2022.11.15 Hungarian Puma 001

Hungarian Puma néven az év eleje óta tart néven a brit légierő és az MH Pápa Bázisrepülőtér együttműködése. A megállapodás alapján, a repülőtér személyzetének támogatásáért cserébe, a brit hajózók is segítenek, hogy a magyar katonák teljesíthessék a számukra kitűzött kiképzési célokat. A Brit Királyi Légierő C-17-es  nehéz szállítógépe november 7-én landolt a pápai betonon, hogy a gép repülőszemélyzete a következő napokban több kiképzési feladatot hajtson végre.

A gyakorlat részeként a pápai rakodó raj által összekészletezett és palettázott terhet úgynevezett „combat offload” keretében dobták ki a gépből, vagyis gurulás közben oldották ki a palettákat. Ezzel az eljárással veszélyes műveleti területre tudnak rakományt eljuttatni úgy, hogy a repülőgép leszáll, a kifutón gurulás közben kilökik a palettákat, majd egyből fel is szállnak. Ennek a műveletnek a pontos végrehajtásához nagy rutinra van szüksége a hajózó és a rakodó személyzetnek egyaránt.

Az elmúlt napokban végrehajtott kiképzések és tapasztalatszerzések hozzájárulnak a repülőtéren szolgáló katonák ismereteinek fenntartásához és bővítéséhez, így tovább emelik az MH Pápa Bázisrepülőtéren képviselt szakmai színvonalat.