Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szíria – folytatódtak a harcok Aleppóban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 12. 21:10

A szíriai kormányerők augusztus 11-én, szombaton felszabadították a lázadóktól Aleppó déli negyedét, Meshedet – jelentette a SANA szíriai hivatalos hírügynökség. Damaszkusz belvárosában sorozatos pokolgépes támadást hajtottak végre a lázadók.

A kormányerők felszámolták a lázadók harcálláspontjait, parancsnoki állásait és lőszerraktárait Aleppó Azimíja, Szukkari és Anszari negyedekben, és rövidesen megkezdődik Szejf-ed-Davja negyed megtisztítása – jelentette a SANA.

A visszavert lázadó csapatok ellentámadásba lendültek, és az aleppói nemzetközi repülőteret támadják. A dezertőrökből és fegyveres felkelőkből szerveződött Szíriai Szabad Hadsereg (SZSZH) kezén van a város északkeleti részén fekvő Maszakin Hannano negyed, így ellenőrizni tudják a repülőtérre vezető utat.

Bab-el-Hadíja negyedben a kormányerők megsemmisítették a lázadók dzsipekre szerelt gépfegyverekkel közlekedő mobil osztagát. Az összecsapásban megölték a hatóságok által körözött Jahyja Bahdzsát Dzsamal lázadó parancsnokot is.

A Törökországgal szomszédos Idlíb tartományban is elkeseredett harcok folynak a Dzsiszr-es-Sugur-hágó és a Ruvudzs-szurdok körzetében, a kormányerők megpróbálják megakadályozni, hogy az SZSZH egységeket küldjön erősítésként Aleppóba.

A fővárosban, Damaszkuszban fegyveresek út mentén elhelyezett, egymást követően robbanó pokolgépeket hoztak működésbe, és összecsaptak a rendőrökkel a városközpontban, a Szíriai Nemzeti Bank épülete közelében.

A szemmel láthatóan összehangolt robbantások célja a kormány azon állításának megcáfolása volt, hogy teljes ellenőrzésük alatt tartják a fővárost. Az egyik pokolgépet Mardzseh negyedben robbantották fel távirányítással, amikor egy katonákat szállító jármű elhaladt a közelében. A detonáció, amelyben senki sem sérült meg, 100 méterre történt az egyik damaszkuszi luxusszállodától.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) adatai szerint a konfliktus kezdete óta összesen 146 667 szíriai állampolgár menekült el Törökországba, Irakba, Libanonba vagy Jordániába. Csak a héten mintegy 6000 szíriai menekült érkezett Törökországba, főként Aleppóból és a környező falvakból, Törökországban legalább 50 ezer szíriai menekült tartózkodik.

Irakba mintegy 13 600 szíriai menekült, rajtuk kívül július közepe óta 23 228 iraki tért vissza a hazájába. Libanonban az ENSZ adatai szerint 36 847, Jordániában pedig 45 869 szíriai menekült tartózkodik.