Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bocskais képzőművészek

Szöveg: T. A. |  2012. augusztus 12. 18:56

Katonai képzőművészeti alkotótábor résztvevői előtt nyitotta meg kapuját a Mátraházai Honvéd Rekreációs Központ. A július 30. és augusztus 6. között megrendezett táborba eljutott az MH 5. Bocskai István Lövészdandár három, festészetben és grafikai munkákban jeleskedő katonája is.

A HM Protokoll, Rekreációs és Kulturális Főigazgatóság szervezésében megrendezett művészeti táborban minden eddiginél nagyobb számú jelentkezőből kellett kiválasztani azokat, akiknek tevékenysége legközelebb állt az idei évre tervezett képzőművészeti szakághoz. A 27 résztvevő a hét során egy grafikus és egy festő művésztanár vezetésével tanult és alkotott. Délelőttönként rajzoltak, festettek, délután pedig rangos művészfilmek megtekintésére, művészettörténeti előadásokon való részvételre és fakultatív beszélgetésekre nyílt lehetőségük. A Bocskai-dandártól hárman vettek részt a táboron.

1595940031
Mezei János Károlyné zászlós elmondta: gyermekkorától érdeklődik a rajzolás iránt, komolyabban azonban három éve – amióta lánya művészeti szakközépiskolában tanul – foglalkozik ezzel a művészeti ággal. A zászlós leányával utazott a patinás üdülőbe, hiszen nem titkolt vágya volt, hogy gyermeke segítő és fejlesztő technikákat kapjon jövőbeni alkotómunkájához. Szénnel portrérajzokat készítettek, amelyekből speciális radír segítségével tudták megjeleníteni a modell portréján a fényeket, árnyékokat. Emellett a címertan (heraldika) ábrázolási fogásait is elsajátították: megfestették vármegyecímereinket, amelyek a tábor zárásaként felkerültek a mátraházai épületek oldalfalaira, homlokzataira.

Lovas Csaba szakaszvezető szintén gyerekkora óta rajzol. Komolyabban 8 éve – vagyis amióta katona – foglalkozik a grafikával. Saját rajzot is vitt magával véleménykérés céljából. Minden percét kihasználta a tábornak, mert tanulni szeretett volna. A saválló lemezre készített vármegyecímeren kívül egy naplemente- és egy nonfiguratív formába rendezett aranyhal-festményt is készített mátraházi napjai alatt.

Török Andrea szakaszvezető a tábor után így mesélte el élményeit: „Első alkalommal, teljesen amatőrként voltam jelen a katonai képzőművészeti táborban, hiszen mostanában kevés időt tudtam szánni az alkotásra. Nagyon sokat tanultam a tanárok pozitív és negatív kritikájából. Ők ketten − egy festőművész és egy grafikusművész − a szakmai vezetői immár sokadik éve ennek a tábornak. Nemcsak a szakmai vezetők megválasztása, de a helyválasztás is sikeres volt a szervezők részéről. Mátraháza ihletet és szabadságot adott mindannyiunknak az alkotáshoz.
Volt a tábornak egy fontos, látványos célja: a címerfestés. Nem volt egyszerű, de a nehézségek ellenére mindenkinek sikerült megfestenie.
Ajánlom ezt a tábort minden alkotónak − legalább egyszer részt vegyen benne, mert rengeteg tapasztalattal térhet haza. Egy fontos dolgot megtanultam: a tehetséget a kitartás és a szorgalom emeli magasabb szintre."

1595940032