Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szkopje is elítélte a srebrenicai vérengzést

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. február 5. 5:42

Az Európai Parlament felhívásának eleget téve nyilatkozatban ítélte el a macedón parlament az 1995. júliusi srebrenicai vérengzést, amelynek során a boszniai szerb fegyveres erők csaknem nyolcezer muzulmán férfit és fiút gyilkoltak meg.A dokumentum elfogadása ellen egy honatya, a macedóniai szerbek pártjának képviselője szavazott.

A 120 tagú szkopjei törvényhozás 70 képviselő támogató szavazatával fogadtal el a nyilatkozatot, amelyben július 11-ét egyben az áldozatok emléknapjává nyilvánította. A dokumentum elfogadása ellen egy honatya, a macedóniai szerbek pártjának képviselője szavazott.

Az Európai Parlament tavaly szólította fel az európai országokat arra, hogy támogassák a srebrenicai vérengzést elítélő nyilatkozatát.

A srebrenicai tömeggyilkosságokat a hágai Nemzetközi Bíróság és a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszék is népirtásnak minősítette.

Macedónia 2005 óta hivatalosan az Európai Unió tagjelölt országa. A csatlakozási tárgyalásokat azonban nem tudja megkezdeni Görögországgal fennálló névvitája miatt. Szkopje és Athén nem tud megegyezni abban, milyen nevet viseljen a jövőben a volt jugoszláv köztársaság, amelynek jelenlegi elnevezése nagyon hasonlít egy görög tartományéra. Görögország emiatt burkolt macedón területi igénytől tart.