Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szolnoki csatára emlékezve

Szöveg: MH 86. Szolnok Helikopter Bázis | Fotó: az alakulat felvételei |  2022. március 7. 7:17

Idén is megtartották az 1849. március 5-i szolnoki csatához kapcsolódó koszorúzásokat.

8R5A5463 (2)

Ez a csata talán Szolnok város történetének legdicsőbb eseménye, melyről ilyenkor hagyományosan a katonák emlékeznek meg először. Pénteken délelőtt a római katolikus temetőben a csata emlékére állított obeliszknél koszorúztak a honvédség és a város képviselői.

Szolnok város vezetése nevében Szalay Ferenc polgármester, Fejér Andor és Miskolczi László alpolgármesterek helyeztek el koszorút. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal képviseletében dr. Botka János Hunor, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzattól dr. Nagy Nikoletta elnöki tanácsadó helyezte el a megemlékezés virágait. Dr. Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka a helyőrségben települt alakulatok képviselőivel koszorúzott.

DSCN9845

Az eseményen Nagy Zoltán őrnagy, az MH Altiszti Akadémia Repülő Altiszti Oktatási Osztály alosztályvezetője mondott ünnepi beszédében felidézte a tavaszi hadjárat egyik legdicsőségesebb ütközetét, a szolnoki csatát.

A rendezvényen a Szent Tamás Görög Katolikus Óvodába járó gyermekek és nevelőik is részt vettek, saját készítésű zászlóikkal, katonadalokat énekelve emlékeztek a csata hőseire.

Szombaton az 1849. március 5-én elesett honvédek tiszteletére állított emlékműnél, a Szabadság téren helyezték el az emlékezés virágait. Ezt követően Wysoczki József tábornok és a lengyel légió hőseinek emlékére állított tábla előtt, a Lengyel légió utcában helyeztek el koszorúkat a megemlékezők.