Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szórakozásból romboltak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 13. 15:37

Szórakozásból rombolt le egy elhagyatott afganisztáni házat három lengyel katona az egyik varsói napilap honlapján pénteken közzétett videofelvétel tanúsága szerint. A háromperces felvételt még 2009 októbere és 2010 áprilisa között készítette az Afganisztánban állomásozó, mintegy 2500 fős lengyel kontingens néhány tagja.

“Milyen szép!" – kiált fel a felvételek szerint a páncélozott harcjármű személyzetének egyik tagja, amikor a lövedék becsapódik az épületbe, és a levegőbe repíti azt.

“Csak szórakozásból tettük" – idézte a Rzeczpospolita című újság online kiadása az egyik lengyel katonát, aki kifejtette, hogy a környéken még több más ház is üresen áll, s azok csak egy régi falu maradványai.

“Ez egy megengedhetetlen bűncselekmény" – nyilatkozta a közzétett videofelvétel kapcsán Janusz Bronowicz tábornok, az afganisztáni lengyel csapatkontingens parancsnoka.

Elzbieta Mikos-Skuza humanitárius kérdésekkel foglalkozó lengyel szakértő szerint az ilyen jellegű cselekmények megsértik a genfi hadviselési konvenciókat, és ennek fényében akár nyolc év szabadságvesztésre is számíthatnak az elkövetőek.

A lengyel fegyveres erők már vizsgálatot indítottak a videofelvételek nyomán ismertté vált eset kapcsán.