Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2010/09.

2010. augusztus 13. 14:46
Dacolva a balsorssal

    Viszontagságokkal teli sors jutott a Ludovika Akadémia alapítóit megformáló szoborcsoportnak, csakúgy, mint magának a katonai intézménynek, a magyar tisztképzés egykori helyszínének. 1992. óta viszont ismét régi helyén őrzi a szobor az elmúlt idők emlékét.

TRADÍCIÓ

    Örökség és útravaló

      Központi szerepet kapott az évezredeken keresztül különleges szerepet betöltő kard abban a beszélgetésben, melyet dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter folytatott három leendő tiszttel. Az augusztus 20-án tiszti esküjét letévő Bán Nikolet, Molnár Dénes és Endrődi Gábor végzős hallgatókkal többek között a ludovikás hagyományokkal, a katonamesterség alapjairól és a tartalékosok fontosságáról beszélgetett a miniszter.

    A változások évei

      Ismét katonák őrzik a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem bejáratát. Ez azonban csak az egyik jele a felsőfokú tanintézetben közelgő, nagy léptékű változásoknak. Interjúpartnerünk Dr. Deák János nyugállományú vezérezredes, az átalakítás miniszteri biztosa, akivel az átalakulások részleteiről beszélgettünk.

    Talpig díszben

      Ugyan nem a ruha teszi az embert, de az egyenruha (is) teszi a katonát. A díszegyenruha pedig különleges alkalmakkor még inkább látványossá teszi egy-egy alegység megjelenését. Az ünnepélyes tisztavatáskor látható, a Ludovika Hallgatói Zászlóalj tagjai által viselt díszegyenruha pedig egy valódi különlegesség.

    Esküszünk… 1552

      A több évszázados múltra visszatekintő katonai eskü kiváló írónk, Gárdonyi Géza fantáziáját is megragadta, olyannyira, hogy az Eger 1552. évi ostromát bemutató Egri csillagok című regényének talán a leginkább magával ragadó epizódját kerekítette Dobó István várkapitány és katonái ünnepélyes keretek között tett fogadalmából.

    Esküszünk… 2010

      Amíg egy civil egyetemen a diplomaosztó ünnepség teszi fel a koronát a hallgató többéves tanulmányaira, addig a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem katonai szakjain végzett negyedéves hallgatók számára az augusztus huszadikai tisztavatás a csúcs. Erre az ünnepélyes eseményre hagyományosan Budapest szívében, a Hősök terén kerül sor.

    Viki főhadnagy

      Ideje leszámolni a sztereotípiákkal. A karcsú nem mindig törékeny is egyben, a jó tanuló sem minden esetben stréber, s a jövőjét gondosan megtervező, majd az elképzeléseihez következetesen ragaszkodó embertársunk sem biztos, hogy konok teremtmény…

    Egy tőről…

      Pintér Ferenc őrnag, az MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj parancsnokhelyettese és Pintér Zoltán százados, a zászlóalj kiképzési részleg vezetőjének helyettese: kőkemény katonák, a családjukért, gyermekeikért rajongó apák. Szigorú követelményeket támasztó, csak az „Utánam!" vezényszót ismerő parancsnokok, szabadidejükben pedig profi méhészek. Mellesleg az alakulatnál már több mint egy évtizede együtt szolgáló testvérek.

NAGYVILÁG

    Radar

      Lengyelországban
      2011 végéig húszezer fős, kiképzett tartalékos haderőt akar felállítani Lengyelország. A tartalékosokat 2010. július elseje óta toborozzák. A lengyel hadsereg irányítóinak reményei szerint az év végéig tízezer tartalékost képezhetnek ki, akiket aztán külföldi akciókban is bevetnének, ezzel tehermentesítve a hivatásos haderőt.

    Fordulópont

      Fordulópontnak nevezte Hillary Clinton annak a nemzetközi konferenciának a öntéseit, amelyet Kabulban tartottak 2010. július 20-án. Bár 2001 óta a nemzetközi közösség minden évben tart konferenciát az afganisztáni helyzetről, de ez volt az első, amelyet Afganisztánban rendeztek meg.

    Lánctalpasok

      Az 1990-es évek elején – a kétpólusú világrend felbomlásával és a harmadik világháború fenyegetésének eltűnésével – sokan gondolták úgy, a nehéz harckocsik feleslegessé váltak. Nos, ezt a véleményt Irak és Afganisztán hadszíntere is alaposan megcáfolta. A nehézharckocsik napjai korántsem áldoztak le, sőt, nélkülözhetetlenek maradtak a XXI. század aszimmetrikus hadviselésében is.

HADAK ÚTJÁN

    Temesvár és Drégely – 1552

      Ezerötszázötvenkettő tavaszán a törökök ismét nagy támadást indítottak Magyarország ellen. Hádim Ali budai pasa csapataival elfoglalta előbb Szegedet, azután Veszprém várát, majd egy sor Nógrád vármegyei kis váracskát. Kara Ahmed pasa – másodvezír – pedig Drinápolyból indult az ország ellen. Serege június 24-én ostrom alá vette „Erdély kapuját", Temesvárt, a korabeli magyar végvári rendszer – Szigetvár, Kanizsa, Győr, Érsekújvár, Eger, Tokaj, Szatmár, Várad és Gyula mellett – egyik legerősebb várát.

SEREGSZEMLE

    Koszovói mindennapok

      Jelenlétet demonstráló járőrözések, területzárások, többnemzeti gyakorlatok és civil projektek: Hende Csaba honvédelmi miniszter a helyszínen tájékozódott a KFOR-ban (Kosovo Force) szolgáló magyar kontingens feladatairól, mindennapjairól.

VELÜNK VAN AZ ERÕ

    Mindenben otthon

      Néha a támogatókat is támogatni kell, s ez nem csak a civil karitatív szervezetek esetében igaz: a hadseregben is van olyan alakulat, amely alaprendeltetése folytán kettős szerepet tölt be A támogató dandár támogató zászlóalja valóban kettős életet él, mert mint a támogató dandár egyik alegysége, munkájával a katonai felső vezetés zavartalan működését biztosítja, ugyanakkor az ő feladatuk az „anyaalakulat" ténykedésének támogatása is.

    Identitás

      Van a Magyar Honvédségnek egy olyan alakulata, ahol a parancsnok vagy más elöljáró „Jó napot honvédek!" köszöntésére, a felsorakozott katonáktól nem a megszokott „Erőt, egészséget!" válasz érkezik, hanem ez: „Bevetésre kész!" Ehhez Szolnokra, a MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóaljhoz kell ellátogatni.

HADITECHNIKA

    Forgószárnyasok angyalbőrben (2.)

      A forgószárnyas repülőeszközök katonai területen történő tömeges elterjedésére az 1960-as évekig kellett várni. Amíg a repülés többi területén a fejlesztők és a konstruktőrök az alkalmazók igénye előtt jártak, addig a helikoptereknél utólag igazodtak a gyakorlatban felmerülő igényekhez. A gyakorlatot pedig a hidegháború számos „fiókháborúja" jelentette…

    Repülőgépgyilkos nyilak

      Az 1950-es évek végén kezdtek el fejleszteni olyan kis méretű légvédelmi rakétákat, melyeket a lövészalakulatoknál rendszeresíthetnek. Ezekkel zászlóaljszinten is képesek a támadó repülőeszközök ellen harcolni. Az eltelt évtizedek során rengeteg repülőgép és helikopter került terítékre a világ számos konfliktuszónájában, köszönhetően a kicsiny, de halálos fegyverrendszereknek.

    Repülőnap 2010

      Igazi csemegékkel szolgált a 2010-es kecskeméti repülőnap és haditechnikai bemutató. A néha kissé zord felhőzet alatt pihent például az Ukrán Légierő Szu-27-ese és az Izraeli Légierő F-16I Soufa géppárja is. Az időjárás végül kegyesebb arcát mutatta, így az 50 esztendős Frecce Tricolori is telekarcolhatta az eget a három színben pompázó füsttel.

    Dzsungelbéke

      Rommel, te zseniális barom! Olvastam a könyvedet! „Oscar-díjas" szavaival Patton tábornok szólt le imígyen a filmvászonról, miközben az ellenség módszereinek ismeretében csapatait éppen győzelemre vitte. Nem így Sam nagybácsi és dél-vietnami pártoltjai. Õk nem lapozgatták Giap tábornok, a „vietnami győző" gerillaháborúról és hasonlókról írt tételeit. Talán ezért sem győzhettek. Más idők? Más szelek? Meglehet. Hát még ha időben hallották volna a „Golden Glob-díjas" köszöntést: Good Morning, Vietnam!

    Az egyetlen

      Igazi világritkaság hajózik majd augusztus 20-án a Parlament elé. A restaurálás alatt álló LAJTA monitor nem csupán a hét, még megmaradt monitor egyike, de az egyetlen, még úszóképes folyami monitor. Pedig 1871. óta igencsak mozgalmas életet élt át a hajó…

    A sivatag ura

      Rommel katonai zsenijéhez kétség sem férhet – ezt bizonyította például Észak-Afrikában is –, de Hitler személyének megítélésében naivsága egy gyermekével vetekedett. Mindvégig hű maradt vezéréhez, aki mégis árulónak bélyegezte, s öngyilkosságba kényszerítette.

    Kanadából jöttem…

      Mesterségem címere: forgószárny. Ugye ismerik ezt a régi játékot? A kanadai pilótaképzés viszont egyáltalán nem játék, ezt Csonka Máté hadnagy, leendő helikopter-vezető már pontosan tudja. Egyszer lehet hibázni, kétszer már nem…

    Játékháború

      Ki az a számítógépes stratéga, aki nem gondolná úgy: okosabb és rátermettebb Napoleonnál? Nos, itt az alkalom bizonyítani. Ellső lépésként irány Észak-Itália, a Napoleon: Total War-ral.

    Harci bagoly

      A sötétség leple alatt igazi éjszakai ragadozót sikerült becserkésznünk. A második világháború utolsó éveiben volt aktív, szeme pedig mindent látott. Íme Uhu, a harci bagoly.

    Kétezer éves történet

      A vasi megyeszékhely 2004 végén helyőrség nélkül maradt, katonai múltja talán még a budapestiével is vetekszik. Szombathely katonai múltja ugyanis egészen az ókorig nyúlik vissza; ekkor a Pannóniát átszelő fő kereskedelmi útvonal, a Borostyánút által érintett településen a rómaiak létesítettek katonai tábort, majd Traianus császár (i.sz. 98–117) szervezett lándzsás légiót a helyiekből.

    Hadikrónika

      1798. augusztus 1. A Horatio Nelson admirális vezetette brit hajóhad a nílusi csatában megsemmisítő vereséget mért a francia flottára. Az Abukir közelében lezajlott összecsapás fordulópontot jelentett Bonaparte Napóleon addig sikeres egyiptomi hadjáratában, melynek célja legalább annyira a hadvezér személyes presztízsének növelése volt, mint a britek földközi-tengeri hatalmának gyengítése.