Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szorosabbá válhatnak a magyar-amerikai üzleti kapcsolatok

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2020. október 8. 19:29

Az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács delegációját fogadta Benkő Tibor honvédelmi miniszter csütörtökön, Budapesten. A tárcavezető tájékoztatta az amerikai küldöttséget Magyarország biztonsági környezetéről, védelempolitikájának irányairól, a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programról, valamint az ehhez kötődő amerikai-magyar védelmi beszerzésekről.

LALA1649

Immár ötödik alkalommal látogattak Budapestre a legnevesebb amerikai cégek felsővezetői az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács szervezésében. A tizenegy különféle profilú cég képviselői többek között a hadi- és gépjárműtechnika, a gyógyszeripar, a biotechnológia, a banki és pénzügyi szolgáltatások területéről érkeztek, hogy bemutassák tevékenységüket és magyarországi érdekeltségeiket.

LALA1634

A miniszter elmondta, hogy hazánk kormánya elkötelezte magát a magyar haderő korszerűsítése mellett. Mint mondta, ez egyrészt kötelességet jelent egy egyre romló biztonsági környezet közepette, másrészt történelmi lehetőséget kínál a haderő újrafegyverzésére. Benkő Tibor szólt arról is, hogy nemzetközi kötelezettségeinkkel összhangban kiemelt prioritás hazánk, valamint a NATO és EU szövetségeseink biztonságát tovább erősítő Magyar Honvédség fejlesztése. Mint mondta, ennek fő eszköze a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program, amely az elmúlt évtizedek legátfogóbb és legkomplexebb védelmi fejlesztési programja. Ehhez a kormány erkölcsi és anyagi támogatásával is rendelkezünk – tette hozzá. A miniszter úgy fogalmazott: egy regionális szinten meghatározó, korszerű, erős és ütőképes haderő létrehozása a célunk, amely megfelel a kor követelményeinek és képes az aktuális biztonsági kihívások kezelésére.

LALA1638

A biztonság és védelem területén a haderőfejlesztési program tovább erősíti a Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok közötti stabil és kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolatot. Ennek kiemelt mérföldköve a nemrég bejelentett rakétabeszerzés – tette hozzá. Benkő Tibor leszögezte: a beszerzések kapcsán a honvédelmi tárca soha nem típusokban, gyártókban, hanem képességekben gondolkodik. Mint mondta, a beszerzések esetében elsődleges fontosságú a rendszerszemléletű megközelítés, amikor nemcsak eszközöket vásárolunk, hanem a valós képesség kialakításához elengedhetetlen összetevők – képzési, felkészítési, logisztikai támogatások – is a beszerzés részét képezik.

LALA1643

A szervezet elnöke, Eric Stewart arról beszélt, hogy az USHBC nagyra értékeli a kormány által megteremtett kiszámítható, stabil és átlátható befektetői és üzleti környezetet. A tárgylást követően Dr. Németh Gergely védelempolitikáért felelős helyettes államtitkár tartott előadást a jelenlévő cégek képviselői számára a magyar védelempolitika irányairól, érintve a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program egyes elemeit is.

LALA1617