Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Szükségünk van elhivatott fiatalokra”

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Schöff Gergely |  2024. május 30. 18:32

„Akarat, rugalmasság, bátorság – ezen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy fiatalnak, aki a Magyar Honvédségben a katonai logisztikus hivatást választja. Ma igyekszünk bemutatni nekik, hogy pontosan milyen eszközöket használunk, és milyen feladatokkal nézünk szembe ezen a rohamosan változó területen” – fogalmazott Barkó István alezredes, az MH Anyagellátó Raktárbázis (MH ARB) megbízott parancsnoka a Magyar Logisztikai Egyesülettel (MLE) közösen szervezett pályaorientációs napon.

20240529_MH_ARB_palyavalaszto_nyilt_nap_SG_011_1

Több mint 200 középiskolás diák sorakozott május 29-én reggel az MH Anyagellátó Raktárbázis III. telephelyén, hogy betekintést nyerjen a katonai logisztika világába. A logisztika általános horizontja legfeljebb a Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium és Technikum diákjainak lehetett újdonság, hiszen a békéscsabai Kemény Gábor és a Pestszentlőrinci Technikumból, valamint a szintén fővárosi Szász Ferenc Kereskedelmi Technikum és Szakképző Iskolából érkező fiatalok szakmai képzést kapnak. A speciális tanrend azonban nem tér ki a terület katonai vonatkozásaira, ezért tart immár ötödik alkalommal, minden félévben speciális bemutató napot az MH ARB és az MLE.

„Azt szeretnénk, hogy a középiskolások ezen a kitelepülésen találkozzanak a katonai eszközökkel és a felszereléssel, amelyek egy honvéd mindennapi életének részét képezik. Elsősorban a katonai logisztika világába nyújtunk persze betekintést. Az utóbbi évek fokozott haderőfejlesztése miatt mostanában növekvő elvárásokkal szembesülünk. Egyebek között a beérkező hadieszközök logisztikai rendszerbe állítása és kiszolgálása a feladatunk. Valamennyi haderőnemet segítjük, ezért bármilyen szakterületről érkező hasznosítani tudja nálunk a tudását” – mondta Barkó István alezredes.

20240529_MH_ARB_palyavalaszto_nyilt_nap_SG_003

„Már hagyománya van ennek a pályaorientációs katonai logisztikai napnak. Több mint 30 éves szakmai szervezetünk a logisztikai aspektusa miatt tud érdemi szerepet vállalni az esemény lebonyolításában. A katonai alág különleges, de jelentős területe a logisztika világának. A hagyományokhoz híven most is sok diák mutatott érdeklődést a rendezvény iránt, a teljes szervezésben, köztük az iskolákkal és a honvédséggel történő kapcsolattartásban is szerepet vállaltunk” – mondta dr. Doór Zoltán, a Magyar Logisztikai Egyesület elnöke.

A látogatók először fegyverzeti és katonai földrajzi bemutatón vettek részt, a legtöbb időt viszont a repüléstechnikusok sátrainál töltötték. „Közlekedésellátó technikusnak tanulok, de most már egyre inkább az altiszti képzés iránt érdeklődöm. Nagyon figyeltem ma a fegyverbemutató állomáson. Kiállítottak CZ Bren gépkarabélyokat, parabellum pisztolyokat, FN Herstal golyószórót és géppuskákat, valamint egy Carl Gustaf rakétarendszert” – sorolta a Magyar Honvédség újonnan rendszeresített gyalogsági fegyvereit a 10. osztályos békéscsabai Szabó Máté.

20240529_MH_ARB_palyavalaszto_nyilt_nap_SG_025

„Az osztályból többen jelentkeztünk honvéd kadét programra, heti egy honvédelem órára járunk. Emellett vannak a logisztika egyik alterületét lefedő közlekedésüzemi szaktárgyaink. Digitális kultúrát, alkalmazott informatikát, vállalkozásmenedzsmentet és gazdasági ismereteket tanulunk. Az iskolában megszerzett tudást jól tudnám ötvözni egy katonai szakma elvárásaival, ha később a honvédséghez kerülnék. Nálunk, a családban van is hagyománya a katonai hivatásnak” – mondta a szintén békéscsabai Okányi Boglárka.

„A logisztika nagyon sokrétű, alkalmanként angol nyelven folytatott munka. A be- és átszállítás, a befogadás és a szétosztás-ellátás külön embereket igényel. Igyekszem ezért nemcsak jó jegyeket, hanem valódi tudást szerezni. Eddig nem gondolkodtam specifikusan a katonai pályán, de a mai kitelepülés után nyitott vagyok erre” – mondta Varga Nóra, a Szász Ferenc Technikum 11. osztályos tanulója. „Nagyon informatívnak találom a kitelepülést. Az anyagtárolási bemutató, a térképészeti foglalkozás és a lézeres lövészet különösen tetszett” – mesélte osztálytársa, Hodász Marcell.

Az eseményen megjelentek az MLE felnőttképzésében részt vevő tanulók is. „Szervezetünk az oktatás területén nagy rutinnal rendelkezik, hiszen évente több száz felsőfokú logisztikai menedzser hallgató végzi el képzésünket” – fogalmazott dr. Doór Zoltán. „Az egyéves kurzus végén a hallgatók vizsgáznak, és írniuk kell egy szakdolgozatot. Komolyan vesszük az oktatást, nem a tandíjért jár oklevél, ezért a szakma bizalommal várja a nálunk végzett személyeket. Sokan kiegészítő tudás megszerzése vagy továbblépési lehetőség reményében járnak hozzánk. Ma a katonai logisztika terén mutatkozó lehetőségeket igyekszünk bemutatni nekik” – mondta Kunyik Csaba, az MLE rendezvényszervezője.