Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szüleiknek is megmutatták, hogy tudják az eget szántani

Szöveg: Szurmay Zoltán |  2008. július 21. 8:12

A kanadai repülőgép-vezető képzésre készülő hadnagyok második csoportja vizsgázott július 18-án az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison. A Jak-52-es Kiképző Repülőszázadnál, a szülők személyesen győződtek meg fiaik tudásáról. A tengerentúli képzésre (NATO Flying Training in Canada, NFTC) történő előválogató repülőképzést ünnepélyes keretek között zárták. Kiengedő repülésnek hívják azt a gyakorlati feladatsort, melyet végrehajtottak a fiatalok. Ezt követi az NFTC – képzés több fázisa.

Madar Bálint, Lázár Csaba és Szabó Dániel eredményesen végezte el a 45 órás repülőkiképzést. Katonatisztként megtették az első döntő lépést a vadász-repülőgép-, illetve helikopter-vezető hivatás felé. Évekkel korábban, még civilként, a pályára irányító repülő táborokban ismerkedtek a repüléssel.

Az azóta eltelt időszak alatt katonai alapképzést, ejtőernyős kiképzést kaptak; repülő-műszaki és repülő-szakmai elméleti oktatásban részesültek; a repülésekre, a Jak-52 típus vezetésére a földön készültek fel. Ezt követően kerülhettek az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Kiképző Repülő Század JAK-52-es légcsavaros repülőgépeire. A tizennyolcadiki repülés alkalmával alap műrepülő figurákat mutattak be: nagy bedöntésű fordulót, zuhanás-ugrást, leborítást, bukfencet, amerikai fordulót, harcfordulót, orsót.
Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Repülőfelkészítési Osztály (MH OHP RFO) kiemelt kiképzési főtisztje, Bali Tamás őrnagy tájékoztatta a hadnagyok hozzátartozóit a megtett útról, a felkészülés állomásairól.

A kiválasztás, az egészségi felmérések igazolják, a pilóták nem hétköznapi adottságokkal születtek. Ezért repülhetnek. A kiképzést követően rendelkeznek azokkal a képességekkel, melyek alapján katonai pilótákká válhatnak.
Képzésük a Kiképző Repülőszázad állományának alaprendeltetési feladata. A honvédség harcászati repülő, harci- és szállító helikopter egységei, alegységei részére biztosítanak utánpótlást.

Oktatói tevékenységük szakmai felügyeletét az NFTC programban, az MH ÖHP Repülőfelkészítési Osztály repülő-hajózó állománya látja el.
A négy fázisból álló NFTC program első, magyarországi fázisa májusban, az oktatóval tett első repüléssel kezdődött és most, júliusban a kiengedő repüléssel zárult. Az idén májusban egy négytagú pilóta-csoport tett sikeres vizsgát. A mostani kiengedő repülést végrehajtó három fiatal hamarosan csatlakozik a többiekhez.

A program zárásaként a pilótajelölteket és hozzátartozóikat Varga Csaba ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnokhelyettese üdvözölte. Sok sikeres leszállást, a további külföldi képzéshez pedig sikert kívánt. Megköszönte a repülőgép-oktatók és a műszaki állomány munkáját, majd ajándékokat adott át a pilótáknak. A fiatalok Tömböl László altábornagy, az MH ÖHP parancsnoka nevében Nagy István alezredestől, az MH ÖHP Repülőfelkészítési Osztály vezetőjétől oklevelet vett át.

A program magyarországi szakasza sikeresen zárult, a három tiszt augusztusban utazik a kanadai bázisra, a repülőgép-vezető program folytatására, teljesítésére.