Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tábori kihelyezési hét az MH Katonai Közlekedési Központnál

Szöveg: MH KKK | Fotó: Hajnal Péter őrnagy |  2022. május 11. 9:23

Szakharcászati foglalkozáson vett részt az MH Katonai Közlekedési Központ (MH KKK) Szállító és Szállítmánykísérő Részleg (SZR) szállítmánykísérő őr állománya Táborfalván.

MH_KKK_Táborfalva (1)

„Nincs két egyforma szállítmánykísérési feladat, minden helyzet egyedi megoldásokat követel. Ezt kell hozzáértő szaktudással felismerni, és ehhez rugalmasan alkalmazkodni azon katonáknak, akik az MH KKK szállítmánykísérői beosztásait betöltik” – mondta el Hajnal Péter őrnagy, az MH KKK SZR részlegvezetője. Ezen képességek folyamatos fenntartását és további fejlesztését szolgálja a TKH keretein belül – Táborfalván, az MH KKK Közlekedési Anyagtároló és Kiképző Részleg bázisán – megrendezett hétnapos szállítmánykísérő szakharcászati kiképzés.

A katonák elsajátították és begyakorolták azokat a harcászati eljárásrendeket, amelyeket a közúti szállító oszlop, vagy a vasúti szállítmány támadása esetén kell alkalmazni. A szállítmánykísérő őrök szakkiképzése imitációs pirotechnikai anyagok felhasználásával és szállítmánykísérő gépjárművek bevonásával zajlott. Az eddigi évekhez hasonlóan, az idei szakharcászaton is MILES 2000 rendszert használtak, így valósághűen tudták imitálni, hogy ha támadás éri a szállítmánykísérő őrséget: milyen elszakadási-, átkarolási- és elfogási technikákat alkalmaznak.

MH_KKK_Táborfalva (3)

A szállítmánykísérési szakkiképzést követő elméleti és gyakorlati záróvizsgát mind a huszonöt fő sikeresen teljesítette.

„Ezekben a katonákban megvan a hajlandóság a folyamatos tanulásra, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy még magasabb szintű szakmai tudással és elhivatottsággal hajtsák végre feladataikat” – zárta a beszélgetést Hajnal Péter őrnagy.