Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tábori kihelyezési héten a tűzszerészek

Szöveg: Pálfi Flóra hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2022. október 26. 11:07

Tábori kihelyezési héten vett részt az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred törzsállománya a püspökszilágyi Kiképző Bázis és Lőtér területén.

2022.10.25. Tűzszerészek_kihelyezett_024

A tábori kihelyezési hét rögtönzött robbanószerkezetek elleni védelem (C-IED) alapismereteinek elsajátításával kezdődött. A katonák – többek között – veszélyes pontok és területek átvizsgálását hajtották végre, telepítésre utaló jelek után kutatva. Később a vegyivédelmi foglalkozás részeként gázsátorban, irritáló vegyi anyag felhasználásával sajátították el a gázálarc használatát harcanyaggal szennyezett területen. A tábori kihelyezési hét során az ezred katonái az Egységes Digitális Rádiórendszerrel (EDR), GPS alapismeretekkel és a harctéri sérülések szakszerű ellátásával is megismerkedtek.

A különböző tantermi foglalkozások mellett harcászati tapasztalatra is szert tettek a képzés résztvevői. A komplex feladatokra való felkészülés terepasztalon történt, majd az elsajátított ismereteket tizenkét órás komplex feladat végrehajtása során alkalmazni is tudták a katonák a kiképzési hét végére.

A zárógyakorlaton a katonák konvojbiztosítást hajtottak végre, ellenséges támadást hárítottak el, valamint a tanult eljárásrendnek megfelelően a törzs tagjai, szimulált körülmények között, házilag gyártott robbanóeszközökkel történő támadásra reagáltak.