Tábori konyha, kicsit másképpen
Szöveg: Földházi Enikő százados | Fotó: Kertész László, MH 25. Klapka György Lövészdandár |  2020. október 8. 11:22Meleg reggeli és vacsora, valamint egy hidegcsomag ebédre – akár 5000 kalóriányi energiabevitelt is biztosított a napi menü a Brave Warrior 2020, valamint a Bátor Harcos 2020 gyakorlatokon résztvevők számára az újmajori táborban, szeptember 14. és október 2. között.
Éhes katonával nem lehet háborút nyerni. Ha nem is háború, hanem gyakorlatok miatt népesült be a Bakony, a tatai dandár kitelepült étkezdéje a nagy létszám, négy nemzet kulináris szokásai és a szigorú járványügyi rendszabályok okozta kihívások ellenére sem hagyott senkit korgó gyomorral lefeküdni.
Az őszi gyakorlatok élelmezési ellátásának tervezése már áprilisban elkezdődött, a minőségi étkeztetés biztosítása érdekében pedig, hosszú távú fejlesztésekre is sor került. Az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ veszprémi laktanyájának konyhájában – ahol az ételek készültek– felújították az elektromos hálózatot, az MH Bakony Harckiképző Központ újmajori táborában pedig, állandó jelleggel új, nagy befogadóképességű étkezősátor telepítettek.
A közel 1500 katonára hét szakács főzött, munkájukat tíz előkészítő segítette - például az alapanyagok megtisztításával és feldarabolásával -, emellett harmincketten voltak kijelölve mosogatásra. A konyhai személyzet munkanapja hajnali 3 óra 45 perckor kezdődött a reggeli elkészítésével, úgy, hogy 6 órakor Újmajorban már sorban állt az első turnus az étkezdénél – az élelmiszerbiztonsági szabályok értelmében ugyanis a meleg ételt három órán belül tálalni kell.
A járványügyi előírásoknak megfelelve szükséges volt az állomány időbeli és térbeli elkülönítése: a katonák négy turnusba osztva, kézmosást és fertőtlenítést követően, maszkban és az előírt távolságokat tartva álltak kígyózó sorokba a két étkezősátor előtt. Károlyi Balázs törzsőrmester, étkezdevezető elmondta: a meleg ételek és a hidegcsomag biztosította a napi 2500-3000 kalória bevitelét, az egyéni fogyasztás azonban a kihelyezett üdítők, rágcsálnivalók, gyümölcsök és édességek sorától függően akár a 5000 kalóriát is elérhette. A gyakorlatok alatt egyetlen készétel konzervet sem kellett kinyitni – mindenki örömére.
GALÉRIA
Galéria