Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tábori konyha, kicsit másképpen

Szöveg: Földházi Enikő százados | Fotó: Kertész László, MH 25. Klapka György Lövészdandár |  2020. október 8. 11:22

Meleg reggeli és vacsora, valamint egy hidegcsomag ebédre – akár 5000 kalóriányi energiabevitelt is biztosított a napi menü a Brave Warrior 2020, valamint a Bátor Harcos 2020 gyakorlatokon résztvevők számára az újmajori táborban, szeptember 14. és október 2. között.

BRWR élelmezés 04

Éhes katonával nem lehet háborút nyerni. Ha nem is háború, hanem gyakorlatok miatt népesült be a Bakony, a tatai dandár kitelepült étkezdéje a nagy létszám, négy nemzet kulináris szokásai és a szigorú járványügyi rendszabályok okozta kihívások ellenére sem hagyott senkit korgó gyomorral lefeküdni.

Az őszi gyakorlatok élelmezési ellátásának tervezése már áprilisban elkezdődött, a minőségi étkeztetés biztosítása érdekében pedig, hosszú távú fejlesztésekre is sor került. Az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ veszprémi laktanyájának konyhájában – ahol az ételek készültek– felújították az elektromos hálózatot, az MH Bakony Harckiképző Központ újmajori táborában pedig, állandó jelleggel új, nagy befogadóképességű étkezősátor telepítettek.

BRWR élelmezés 08

A közel 1500 katonára hét szakács főzött, munkájukat tíz előkészítő segítette - például az alapanyagok megtisztításával és feldarabolásával -, emellett harmincketten voltak kijelölve mosogatásra. A konyhai személyzet munkanapja hajnali 3 óra 45 perckor kezdődött a reggeli elkészítésével, úgy, hogy 6 órakor Újmajorban már sorban állt az első turnus az étkezdénél – az élelmiszerbiztonsági szabályok értelmében ugyanis a meleg ételt három órán belül tálalni kell.

A járványügyi előírásoknak megfelelve szükséges volt az állomány időbeli és térbeli elkülönítése: a katonák négy turnusba osztva, kézmosást és fertőtlenítést követően, maszkban és az előírt távolságokat tartva álltak kígyózó sorokba a két étkezősátor előtt. Károlyi Balázs törzsőrmester, étkezdevezető elmondta: a meleg ételek és a hidegcsomag biztosította a napi 2500-3000 kalória bevitelét, az egyéni fogyasztás azonban a kihelyezett üdítők, rágcsálnivalók, gyümölcsök és édességek sorától függően akár a 5000 kalóriát is elérhette. A gyakorlatok alatt egyetlen készétel konzervet sem kellett kinyitni – mindenki örömére.

GALÉRIA