Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Búcsú a MAXX PRO-tól

Szöveg: Jelen Balázs Ákos őrnagy | Fotó: Farkasné dr. Nagy Katalin százados |  2020. október 8. 9:47

Közel 10 éves együttműködésnek lett vége szeptember 12-én Afganisztánban, mivel az amerikaiak a magyarok részére biztosított MAXX PRO típusú gépjárműveket ütemezve visszavették

A magyar Biztosító Szakasz 12. váltása is visszaadta partnerének, az „A.C.S.A.” támogatás keretében biztosított MAXX PRO típusú gépjárműveit. Az eszközök hosszú évek óta és sok ezer kilométeren keresztül biztosították a magyar katonáknak – méreteikkel és a rászerelt fegyverzetükkel – a védelmet a feladatvégrehajtásaik során.

bucsu_maxxpro_jav (1)

A MAXX PRO gépjárművek az MH Tartományi Újjáépítési Csoport 2013-as megszűnése után kerültek át Pol-e Khumriból Mazar-e Sharifbe. A járműveket az Amerikai Egyesült Államok hadereje elsősorban az IED robbantások és egyéb aknatámadások ellen fejlesztette ki, de a haditechnikai eszközök páncélzata és a rászerelt modulok az RPG támadások ellen is hathatós védelmet nyújtanak. Előnyei ellenére az eszközt használó katonáknak számolni kellett például a gépkocsi magasan elhelyezkedő súlypontjával, ami így különleges vezetési gyakorlathoz kötötte azok kezelését. Ezekre a speciális ismeretekre való felkészítést szintén az amerikai hadsereg biztosította a németországi bázisain.

A magyar katonák kötödését mi sem fejezheti ki jobban, hogy a járműveknek saját neveket is adtak. A leadáskor az utolsó négy darabtól búcsúztak. Ezek voltak a Ghost, az Azareal, a Szent László és a Kinizsi.

bucsu_maxxpro_jav (3)