Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tábornokok is vannak a körözöttek között

Szöveg: mti/honvedelem.hu<br /> |  2008. február 7. 12:18

A spanyol igazságügyi szervek elfogatóparancsot adtak ki szerdán negyven olyan ruandai katona, köztük 11 tábornok ellen, akit népirtással és etnikumok között zavargások szításával vádolnak. A büntetőjogi ügyekben illetékes legfelsőbb spanyol bíróság vádjai szerint a szóban forgó személyek a kilencvenes években arra törekedtek, hogy hatalomra jussanak és “terrorrezsimet” teremtsenek.

Tharcisse Karugarama ruandai igazságügy-miniszter közölte, hogy kormánya nem kapott hivatalos értesítést a spanyol döntésről, arról csupán a sajtóból értesült. A kigali hatóságok sejtése szerint az afrikai ország “ellenfeleinek" összehangolt támadásáról van szó.

A spanyol bíróság szerint a jelenlegi ruandai elnökhöz, Paul Kagaméhoz hű katonák szándékosan arra törekedtek, hogy destabilizálják az 1973 és 1994 között hatalmon lévő hutu államfő, Juvénal Habyarimana – egyébként szélsőséges – rendszerét, és eközben terrorcselekményeket követtek el. A vádak szerint 1990 októberétől egy jól szervezett és felfegyverzett politikai-katonai klikk

Ugandából kiindulva bűncselekmények sorozatát követte el Ruanda területén. Kagamé 1994-ben került hatalomra, és abban az évben Rundában 800 ezer ember – főként tuszi és mérsékelt hutu – vesztette életét az öldöklésekben. Kagamé ellen a spanyolok nem adtak ki elfogatóparancsot: a közlemény szerint azért, mert ő az elnöki tisztség miatt diplomáciai immunitást élvez.

Spanyolország egyébként azért tekinti magát illetékesnek ebben a kérdésben, mert egy spanyol törvény szerint népirtás és emberiség elleni bűntettek esetén az ország igazságügyi szervei bárki ellen felléphetnek.

Karugarama miniszter viszontválaszában megjegyezte: teljesen zavaros a vádaskodás, nem tudni kit vádolnak milyen és mikor elkövetett tettért. Egyébként is – fűzte hozzá a tárcavezető – működik a ruandai igazságszolgáltatás, és ha bűncselekmény történik az ország területén, arra “megvannak a mi törvényeink".

Címkékjog