Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tájfun Szaúd-Arábia felett

Szöveg: JETfly |  2008. október 27. 9:16

Szaúd-Arábia még 2005-ben döntött úgy, hogy az európai koprodukcióban készülő Eurofighter Typhoon (Tájfun) harci gépekkel erősíti amúgy sem gyenge légierejét.

A végszerelést végző BAE Systems Nagy-Britanniában található Warton melletti üzemében 2008. október 20-án elkészült a megrendelt 72-ből az első, Tranche 2-es szériába tartozó harci gép, mely október 22-én már levegőbe is emelkedett. A gyártósoron több gép is készül egyszerre, így a szaúdiaknak hamarosan megkezdhetik a Typhoon-ok leszállítását.

Az üzlet érdekessége, hogy a dúsgazdag arab monarchia igényeinek kielégítése érdekében a gyártó cég előbb gyártja le a szaúdi gépeket, mint a korábban megrendelt brit példányokat, így tulajdonképpen a Royal Air Force helyett az RSAF (Royal Saudi Air Force) kapja meg a Tranche-2 széria első 24 gépét.

Mivel a szaúdiak mihamarabb szolgálatba kívánják állítani a nagy harcértékű korszerű gépeket, ezért időben gondoskodtak a pilóták és a műszakiak képzéséről is. Az első kontingens már Nagy-Britanniában készül, míg a többi hamarosan szintén a szigetországba utazik.

Szaúd-Arábia már régóta vásárol európai eredetű fegyvereket, jelenleg is alkalmazzák a Panavia Tornado típust.

A légierő gerincét azonban az F-15-ös típus különféle modifikációi alkotják, ezért is volt meglepő a Typhoon kiválasztása. A korrupció gyanújától sem mentes üzlet mindenesetre mindkét fél számára előnyös, hiszen az arab állam hadereje egy rendkívül fejlett harceszközhöz jut, melynek segítségével ráadásul adott esetben függetleníteni is tudja magát az amerikai befolyástól, míg a gyártó számára igen fontos exportsikert jelent a 72 darab Typhoon eladása.