Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hajóroncsok a Temzében

Szöveg: Háború Művészete |  2008. október 27. 9:19

Az idei esztendőben, a II. világháború óta, az egyik legnagyobb kutató-expedíciót hajtották végre a Temze-folyóban. A műveletet a Wessex-i régészek és a londoni kikötő hatóság közösen végezték el, abból a célból, hogy feltérképezzék a híres folyót történeti és hajózási szempontból egyaránt.

A munka során összesen hét hajóroncs maradványai fedezték föl, melyek közül a legrégebbi – mint az megállapították – közel 350 éves. A kutatásban a BBC munkatársai is részt vettek, és filmet készítettek mindenről.

A Temze-folyóban nemrégiben feltérképezett hajóroncsok közül a legöregebb, a HMS London, melyet Southend közelében találtak meg a búvárok. A 90 ágyúval felszerelt hadihajó 1665. március 7-én váratlanul gyulladt ki, majd süllyedt el. A hajó fedélzetén akkor 300 ember vesztette életét, mindössze 24 férfi és egy nő menekült csak meg.

A HMS London szomszédságában egy ismeretlen bárka is található, amelyen ezrével találtak ún. sárga kenti téglát.

A következő roncsokra a Sheppey-szigettől északra bukkantak rá. Az egyik a háromárbocos The Dovenby nevű szállítóhajó, amely 70 méter mélységben van. A hajó 1914-ben süllyedt el, amikor a Sindoro gőzhajóval összeütközött. A Dovenby egyébként madártrágyát szállított Peruból Antwerpenbe.

A másikat pedig, a II. világháború idején, 1940 októberében, egy akna süllyesztette el. Ezt a HMS Aisha nevű jachtot egyébként ágyúnaszádként használtak akkoriban.
A búvárok a Dovenby és téglaszállító hajó között felfedeztek egy ismeretlen szállítóhajót is, amely feltehetőleg a XIX. században merült hullámsírba.

A Canvey Island-tól éppen délre egy újabb hajó maradványait találták meg a búvároknak. A rejtélyes vízi járműről csak annyi bizonyos, hogy 1862-ben süllyedt el, és az eddig nem azonosított 5051-es jelzést viseli.

Az utolsó hajó, melyet sikeresen felkutatott az expedíció, az SS Letchworth volt. Ez a szénszállító 1940 novemberében süllyedt el a Luftwaffe egyik támadása során. Szerencsére a személyzet minden tagja túlélte a katasztrófát. Az SS Letchworth utolsó útja Blyth-ből Londonba vezetett; ám oda sohasem érkezett meg, mivel Southend-nél elnyelte a víz.