Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tajvan F-16-osokat vásárolna

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 18. 18:51

Ma Jing-zsou (Ma Ying-jeou) tajvani elnök ismét korszerűsített F-16-os vadászgépek eladására kérte Washingtont, mert megítélése szerint e fegyverek elengedhetetlenül szükségesek országa túléléséhez. Ma Jing-zsou ezt a The Washington Postban csütörtökön megjelent interjújában erősítette meg, utalva arra, hogy már évek óta halogatja a döntést az Egyesült Államok e korszerű fegyverrendszer tajvani eladásáról.

Peking viszont keményen és határozottan reagál a tajvani amerikai fegyvereladásokra, s az év elején minden katonai kapcsolatot megszakított Washingtonnal, miután az Egyesült Államok tavaly januárban bejelentette: fegyvereladási megállapodást kötött Tajpejjel rakéták, helikopterek és F-16-osokhoz szükséges rendszerek eladásáról.

A tajvani elnök az amerikai lapban a Washington által lebegtetett fegyverüzlet mellett érvelve azt hangsúlyozta, hogy „szuverén országként saját honvédelemre van szüksége". Ma Jing-zsou szerint azért is szükséges az F-16-osok birtoklása, a megfelelő országvédelem, hogy „ne félelemből folytassanak tárgyalásokat a szárazföldi Kínával".