Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tajvan Patriot légvédelmi komplexumokat vásárol

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu / Defense-Aerospace |  2011. december 23. 9:58

Az amerikai Raytheon cég megbízást kapott Tajvan védelmi minisztériumától a Patriot rendszer legújabb generációs verziójának, a PAC-3 (Patriot Advanced Capability-3) típusú komplexumok szállítására. A szerződés ellenértéke 685,7 millió dollár, ugyanakkor az nem került napvilágra, hogy az említett összegért Tajvan hány komplexumot fog kapni.

A légvédelmi komplexumok szállítására még egy Tajvan által 2008-ban történt megrendelés alapján kerül sor, amikor is különböző fegyvereket, valamint haditechnikai eszközöket rendelt az ázsiai ország az Egyesült Államoktól. A szerződés értelmében a Raytheon vállalat már elvégezte a Patriot légvédelmi rakétakomplexumok radarjainak modernizálását PAC-3 verzióra, valamint átadott több új eszközt.
A tajvani megrendelés keretén belül a Patriot rakétakomplexumok mellett AH-64D Apache Block III típusú helikoptereket, Black Hawk többcélú helikoptereket, valamint kommunikációs berendezéseket is vásárol az ázsiai ország.

„Kapcsolatunk Tajvannal már több mint 45 éves múltra tekint vissza így egyértelmű, hogy a rendelkezésünkre álló legjobb légvédelmi rakétakomplexumot nyújtjuk az ország számára" – mondta Sanjay Kapoor, a Raytheon Integrált Védelmi Rendszerek (Raytheon Integrated Defense Systems – IDS) Patriot programjának alelnöke.
A Raytheon IDS az elsődleges szállítója mind az amerikai, mind pedig a külföldi (Németország, Görögország, Japán, Izrael, Kuvait, Hollandia, Szaúd-Arábia, Dél-Korea, Spanyolország Tajvan és az Egyesült Arab Emírségek) Patriot légvédelmi rendszerek üzembentartóinak.