Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tajvan szerint Kína négy éven belül képes lesz inváziót indítani ellene

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. október 8. 21:54

Kína hadserege 2025-re képes lesz széleskörű inváziót indítani Tajvan ellen – derült ki a sziget védelmi miniszterének október 6-ai, szerdai bejelentéséből. Cseu Kuo-cseng a különleges katonai kiadásokról döntő parlamenti bizottság előtti felszólalásában azt mondta, Tajvan és Kína kapcsolatai negyven év óta nem látott mélypontra süllyedtek. Hozzátette azt is, hogy péntek óta, alig négy nap alatt közel 150 kínai katonai légi jármű hatolt a sziget légterébe.

A miniszter úgy vélte, Peking már most tudna inváziót indítani Tajvan ellen, ám egyelőre „más dolgokat is figyelembe kell vennie”. A Reuters hírügynökség ezzel kapcsolatban arra emlékeztet, hogy az Egyesült Államok ugyan hivatalos diplomáciai kapcsolatot nem tart fenn Tajvannal, de a sziget legnagyobb fegyverszállítója, és rendszeresen küld hadihajókat a Tajvani-szorosba a szabad hajózás elvének demonstrálására.

A kínai kormány Washington Tajvannal kapcsolatos politikáját okolja a térségben lévő feszültségért. A tajvani védelmi minisztérium szeptemberben benyújtott elemzésében azt is hangsúlyozta, hogy Kína hadserege képes lenne megbénítani a teljes tajvani védelmi rendszert, a szigetre beszivárgott kínai kémek pedig jelentős károkat tudnának okozni a gazdasági infrastruktúrában.

Az 1949-től saját politikai vezetéssel bíró Tajvant Peking Kína szakadár tartományának tekinti. Viszonyuk többéves közeledés után 2016-ban ismét fagyossá vált, miután a függetlenségpárti Caj Jing-ven lett a tajvani elnök, aki a status quo fenntartása és a sziget önvédelmi képességeinek erősítése mellett kötelezte el magát. Peking politikai eszközeinek kijátszása mellett nyomásgyakorlásként gyakran tart a sziget körül hadgyakorlatokat, illetve nem zárta ki az erővel való egyesítés lehetőségét sem.