Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együttműködés a magyar és a szlovén légiközlekedési balesetvizsgálók között

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerző felvételei |  2021. október 8. 20:42

Négynapos magyarországi látogatás keretében folytattak szakmai eszmecserét a magyar és a szlovén légiközlekedési balesetek ügyében eljáró szakemberek október 5-8. között. A szlovén partner szervezetet a HM Közigazgatási Államtitkárság (HM KÁT) alá tartozó Állami Légiközlekedési Balesetvizsgáló Osztály fogadta.

20211008-balesetvizsgalok (2)

Mint Somogyi Zoltán ezredestől, az osztály vezetőjétől megtudtuk: a két nemzet illetékes szervezeti 2018 óta tartanak fent egyre szorosabb együttműködést, amelynek egyik leglátványosabb eleme a szlovének által minden évben megrendezett Broken Wing gyakorlat, amely kapcsán minden alkalommal számítanak a magyar részvételre is. Az évek során kialakult jó kapcsolat megerősítését szolgálta a szlovén fél meginvitálása Magyarországra a HM KÁT Állami Légiközlekedési Balesetvizsgáló Osztály meghívása részéről. A négy napos szakmai találkozó során a résztvevők felkeresték az MH 86. Szolnok Helikopter Bázist és az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázist is annak érdekében, hogy a szlovén szakemberek bepillantást nyerhessenek a magyar légierő eljárásaiba, módszereibe.

20211008-balesetvizsgalok (4)

A JAS-39 Gripenek otthonaként szolgáló kecskeméti bázison tett látogatást különösképpen hasznosnak találták a résztvevők, ugyanis a szlovén fél nem titkolt szándéka felkészültnek lenni olyan eshetőségre, amikor egy nem várt helyzet miatt a Szlovénia légterét is őrző magyar vadászgépek esetleg szlovén légibázison kénytelenek leszállni és ott földi kiszolgálást igényelni.

Somogyi Zoltán ezredes hozzátette: ez a hozzáállás mindössze csak egy a két nemzet légierejének kiváló kapcsolatát jellemző példák közül. A szolnoki helikopterbázison tett látogatás kapcsán kiemelte: a kutató-mentő szolgálatok együttműködése és akár közös gyakorlatok végrehajtása is szóba került, mialatt érdeklődéssel tanulmányozták az Airbus H145M típusú helikoptereket, lévén, hogy Szlovénia is latolgatja a hadsereg forgószárnyas képességének jövőjét

20211008-balesetvizsgalok (3)

A látogatás utolsó napján – amelynek programjain részt vett Túróczi Zoltán ezredes, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Repülésbiztonsági Főnökség főnöke, valamint jelen voltak a HM Állami Légügyi Főosztály munkatársai is - az együttműködés további lehetőségeinek megbeszélésén túl mindkét nemzet egy-egy valós, korábban bekövetkezett légiközlekedési baleset példáján levezetve mutatta be a vizsgálatok eljárási rendjét, ezzel is rámutatva a hasonlóságokra és különbségekre, valamint lehetőséget adva a tapasztalatok cseréjére.

20211008-balesetvizsgalok (1)