Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Támadásokat jelentettek Burkina Faso több térségéből

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. február 3. 17:07

Legalább 28-an haltak meg az utóbbi napokban elkövetett két támadásban Burkina Fasóban – közölték január 31-én, kedden helyi kormányzati és katonai források.

A hadsereg közleményben tudatta, hogy a Nigerrel határos, az ország északi részén lévő Falangoutou mellett állomásozó egységét támadás érte, melyben 10 katona, két önkéntes és egy civil életét vesztette, a harcokban 15 támadót is megöltek.

Egy másik, hétfőn kiadott közleményben a délen fekvő Cascade körzet kormányzója, Jean Charles Yenapono Some azt közölte, hogy ismeretlenek támadtak két utasszállító járműre, és 15 embert megöltek.

Burkina Faso 2015 óta az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezettel szövetséges dzsihadista csoportok egyre gyakoribb célpontja. A támadások sűrűbbek az ország északi részén, de egyre több atrocitást jelentenek a déli régiókból is. A támadások során ezrek haltak meg és legalább kétmillióan menekültek el otthonukból az ország más részeibe. A szélsőségesek emellett blokád alá vontak több települést, nehezítve ezzel az ott élők élelmiszerellátását és az ivóvízhez jutását.

Ibrahim Traoré százados, a szeptember 30-i államcsíny után hatalomra került ideiglenes elnök célul tűzte ki a „terrorista hordák által elfoglalt területek visszafoglalását”.