Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Támadástól tartanak az amerikai muszlimok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 7. 9:06

Az amerikai muszlimok megerősítették a mecsetek védelmét, az Egyesült Államok iránti lojalitásukat hangoztatják, és más vallások vezetőinek támogatását kérik, mert attól tartanak, hogy közösségeiket támadások érhetik a böjti hónap, a ramadán végének megünneplésekor, ami idén szeptember 11-re esik – adták hírül a hétfői amerikai lapok.

A mohamedán szervezetek egyúttal arra is felkészülnek, hogy visszatartsák tagjaikat a provokációkra adandó választól. A Világkereskedelmi Központ (WTC) elleni terrortámadásról tartandó New York-i megemlékezések egyik szónoka például az élesen iszlámellenes holland képviselő, Geert Wilders lesz.

Ugyanerre a napra egy kis keresztény közösség lelkésze koránégetést hirdetett meg a floridai Gainesville-be.

Az iszlám központok vezetése több városban felvette a kapcsolatot a helyi rendőrséggel, mert attól tartanak, hogy szélsőségesek a szent böjti hónapot lezáró Eid al-Fitr ünnepséget a terrortámadások megünnepléseként állíthatják be.

„Az amerikaiak általában pluralizmuspártiak. A célunk az, hogy elkerüljük a félrevezető hamis információk elterjedését" – jelentette ki Victor Begg, a Michigani Iszlám Szervezetek Tanácsának elnöke, rámutatva, hogy szervezete semmiképpen sem szeretne pánikot kelteni.

Az Észak-Amerikai Iszlám Társaság kedden Washingtonban keresztény és zsidó vezetők bevonásával rendez „csúcstalálkozót" a félelmek és az intolerancia megfékezése érdekében. Társadalmi érzékenységüket hangsúlyozandó muszlim szervezetek ételt osztanak a hajléktalanoknak és játékokat a beteg gyermekeknek.

A televíziókban ellenségkép-oszlató reklámokat futtatnak.

„Nem akarom elfoglalni ezt az országot" – jelenti ki egy amerikai muszlim férfi Az én hitem, az én hangom című hirdetésben.

A szeptember 11-i megemlékezések az elmúlt kilenc évben mindig is komoly próbatételt jelentettek az amerikai muszlimoknak, de idény nyáron a Ground Zero közelében felépítendő iszlám közösségi központról folytatott vita különösen felkorbácsolta az indulatokat.

Az elmúlt hetekben mecsetek és muszlim központok olyan távoli államokban is vandalizmus és tiltakozó tüntetések célpontjává váltak, mint Arizona, Tennessee és Kalifornia.