Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elhunyt az Afganisztánban életveszélyesen megsérült katonánk

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. szeptember 7. 9:22

Kolozsvári György zászlóst az afganisztáni orvtámadás legsúlyosabb sérültjét a világszínvonalú orvosi ellátás sem menthette meg. A Mazar-e Sharif-i katonai kórházból augusztus 25-én került a folyamatosan öntudatlan állapotban lévő sérült a Honvédkórházba, ahol az intenzív ápolás ellenére is romlottak életfunkciói.

A repesz ütötte sebek végzetesnek bizonyultak. A 37 éves hivatásos tiszthelyettes szíve 2010. szeptember 7-én reggel utolsót dobbant.
Kolozsvári György zászlós augusztus 23-án sebesült meg életveszélyesen, amikor a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportjának 8. váltásából haza indulók első konvoját orvtámadás érte.

Ekkor esett el Pappné Ábrahám Judit, posztumusz hadnagy, a Magyar Honvédség hősi halottja. Két bajtársa pedig nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedett.
A közvetlen életveszélyben lévő, öntudatát vesztett zászlóst – a Mazar-e Sharif-i német tábori kórházban látták el, és állapotának stabilizálása után – 2010. augusztus 25-én hoztuk haza Magyarországra. A Honvédkórház intenzív osztályának orvosai a legkorszerűbb terápiás kezelésekkel és eszközökkel, huszonnégy órás folyamatos ügyeletben küzdöttek a kritikus állapotban lévő sérült életéért.

Mindezek ellenére Kolozsvári György állapota az utóbbi napokban rohamosan romlott. Életfunkcióit csak gépi támogatással lehetett fenntartani. Aztán már ez sem segíthetett.
Benkő Tibor altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, aki a hazahozatal óta folyamatosan látogatta kórházban fekvő katonáját – a halálhírt követően – a részvétnyilvánítás után, azonnal összehívta a Központi Kegyeleti Bizottságot. Ez a testület javasolhatja a honvédelmi miniszternek az elesett katona hőssé nyilvánítását.

Kolozsvári György zászlós kiváló szakemberként, a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár lövészzászlóaljának egyik alappillére volt. Munkáját az alaposság, a pontosság jellemezte. Személyes példamutatása, fegyelmezett magatartása mintául szolgál a beosztott tiszthelyettesi és legénységi állománynak. Kiváló fizikai képességekkel, nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkező, fogékony, nyitott embernek tartják bajtársai. A fizikai, és az idegi megterhelést is kiválóan tűrő tiszthelyettes tanácsaival, megalapozott észrevételeivel, megkerülhetetlen segítője volt mindenkori parancsnokának.

A zászlóalj katonáinak példaképe Kolozsvári György vezénylő zászlós, aki életpályáját hivatásnak tekintette. Nagy hangsúlyt fektetett a fiatal, pályakezdő tiszthelyettesek képzésére, képességeik fejlesztésére, a katonaéletre való nevelésükre. Alárendeltjei mindig bizalommal fordulhattak hozzá. Munkáját megbecsülés övezte.

Rátermettségét külszolgálatban is több alkalommal bizonyította. Járt Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában. Augusztus 23-án hajnalban – második hathónapos afganisztáni kiküldetésének teljesítését követően – éppen haza tartott bajtársaival, amikor páncélozott járművüket támadás érte. A repeszek okozta sérülései végzetesnek bizonyultak.

Kolozsvári György 1973. december 22-én született, Pápán. Katonai szolgálatát 1996. 07.20-án őrmesterként kezdte. Három évvel később törzsőrmester, majd főtörzsőrmester. 2007-ben léptették elő zászlóssá. A tatai dandár lövész zászlóaljában, a 3. lövész századnál szolgált, majd az alakulat vezénylő zászlósa lett.
Afganisztánban 2007-ben, a Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) 2. váltásával járt először. Három alkalommal is kitüntették a Békefenntartásért szolgálati jellel. Megkapta a Szolgálati Érdemjel Bronz fokozatát, de teljesítményét számos alkalommal pénzjutalommal is elismerték.

Kolozsvári György zászlós halálával négyre emelkedett a Magyar Honvédség afganisztáni kötelezettségvállalása közben elesett katonáink száma. Kolozsvári György temetéséről később intézkednek.

Kolozsvári György zászlós

Személyi adatok:

1595907017

Születési hely, idő: Pápa, 1973. december 22.
Nős, két kisgyermek
édesapja

Előmenetel:

Katonai szolgálat kezdete: 1996. 07.20.
Rendfokozat történet:
őrmester 1996.07.20.
törzsőrmester 1999.07.20.
főtörzsőrmester
2002.07.20.
zászlós 2007.07.20.

Hazai beosztás:

Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár Lövész zászlóalj, 3.
lövész század, vezénylő zászlós.

PRT beosztás:

Vezető szervek, parancsnokság, vezénylő zászlós.

Iskolai
végzettség:

Katonai: Tiszthelyettes iskola, 1996.
Polgári: gimnáziumi érettségi,
1992.

Nyelvismeret:

angol középfok, „C"

Külföldi szolgálat:

Magyar Honvédség Õr- és Biztosító Zászlóalj, 2005 – Koszovó.
Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (második váltás), 2007 – Afganisztán.
EUFOR misszió, 2008.
Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (nyolcadik váltás), 2010 – Afganisztán.

Elismerések:

2005.06.09. Békefenntartásért Szolgálati Jel

2005.06.30. Szárazföldi parancsnoki tárgyjutalom

2006.03.15. Tiszthelyettes Szolgálati Jel 10 év után

2007.07.12. Szolgálati Érdem Jel – Bronz fokozat

2007.09.18. Békefenntartásért Szolgálati Jel

2008.11.14. Békefenntartásért Szolgálati Jel