Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tárgyalt a pakisztáni kormányzat az iszlamista afganisztáni vezetéssel

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. február 25. 18:00

A terrorizmusellenes fellépés fokozásának lehetőségeiről folytatott tárgyalást Pakisztán és Afganisztán védelmi minisztere azt követően, hogy az elmúlt időszakban jóval intenzívebbé váltak a pakisztáni tálibok támadásai – közölte a két szomszédos ázsiai ország kormányzata.

A pakisztáni hírszerzés közlése szerint „kemény tárgyalás” zajlott, a külügyminisztérium szóvivője pedig elmondta, hogy a találkozón a terrorizmusellenes intézkedések mellett a regionális kapcsolatok és a kereskedelem is a tárgyalóasztalra kerültek. A pakisztáni delegáció, melyet Havadzsa Aszíf védelmi miniszter vezetett, s melynek Nadím Andzsum tábornok, a titkosszolgálat (ISI) vezetője is tagja volt, az afgán fővárosban tárgyalt a kabuli ügyvivő védelmi miniszterrel, Mullah Mahammad Jakubbal és Mullah Abdul Gáni Baradar miniszterelnök-helyettessel.

A Pakisztáni Tehrík-i-Taliban (PTT), a szélsőséges tálibok pakisztáni szervezete január végén az ország északnyugati részén követett el öngyilkos merényletet egy mecsetben, múlt héten pedig egy rendőrőrsöt rohamoztak meg Karacsiban. A két támadás halálos áldozatainak száma meghaladja a százat.

A PTT iszlamistái szövetségben állnak a kabuli vezetéssel, s céljuk – afgán mintára – a legszigorúbb iszlám vallási törvények bevezetése az országban. A két ország határa mentén az iszlamisták rendszeresen mérnek támadást a helyi biztonsági erőkre, az összecsapások miatt többször is lezártak a határátkelőket.

Rana Szanaullah Hán belügyminiszter már decemberben is azt állította, hogy a pakisztáni tálibok a határ túloldalán, Afganisztánban rejtőznek; ezt a gyanújukat szerdán is hangoztatták, hozzátéve: lépéseket várnak a tálib vezetéstől. Kabul ugyanakkor tagadja, hogy fegyveresek rejtőznének a határ afgán oldalán.

A határ menti helyzet vasárnap óta még feszültebb lett, Afganisztán ugyanis lezárta a kereskedelmi szempontból egyik legfontosabb határátkelőt, amiért állítása szerint Pakisztán nem felelt meg a határforgalmat érintő kötelezettségeinek. A határzár miatt azonban mindkét oldalon teherautók ezrei torlódtak föl.