Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tartalékosok virtuális CIMIC gyakorlata

Szöveg: dr. Tóth Gergely őrnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2021. augusztus 6. 8:06

A világ legnagyobb, tartalékos katonákat összefogó szervezete, a Confédération Interalliée des Officiers de Réserve - ismertebb nevén a CIOR - egy pártpolitikamentes, nonprofit társadalmi szervezet, amelynek célja egyfelől megteremteni az együttműködés feltételeit a NATO-tagállamok tartalékos szövetségei között, másfelől erősíteni a NATO iránti szolidaritást. Minden államot egyetlen tartalékos szövetség képviselhet. A nemzeti tartalékos szövetségnek rendelkeznie kell országa védelmi minisztériumának felhatalmazásával. Hazánkat 2001-es megalakulása óta a Magyar Tartalékosok Szövetsége képviseli.

CIMIC_ (4)

A CIOR Tanács munkáját bizottságok és munkacsoportok (Working Group) segítik. Ezek közül az egyik leginkább aktív a Civil-katonai Együttműködési (CIMIC) Bizottság. A bizottság az olyan fontos kérdésekre összpontosítja erőfeszítéseit, mint a tartalékosok szerepe a missziókban, a külszolgálat utáni visszailleszkedés, az egyes országok CIMIC képességeinek összehasonlítása. A bizottságnak jelenleg tizennyolc tagja van, ezzel az egyik legnépesebbnek számít a szervezeten belül.

CIMIC_ (1)

A CIOR két fő rendezvénye a téli ülés (Mid-Winter Meeting) és a nyári kongresszus (Summer Congress). Az elmúlt években a CIMIC bizottság által szervezett, CIMEX nevű CIMIC-szemináriumot és törzsgyakorlást is a kongresszus előtti napokban tartották meg. Idén ugyanakkor, mivel az Athénba tervezett nyári kongresszust az európai járványhelyzet alakulása miatt teljes egészében virtuálisan tartották, így a CIMEX is – történetében először, mivel tavaly hibrid módon, részleges személyes részvétellel folyt le – teljesen a kibertérben zajlott.

CIMIC_ (3)

A 2021-es, kétnapos gyakorlás első napján a résztvevők előadásokat hallgathattak, az aktuális kihívásokhoz igazodva, a járványok és természeti katasztrófák idején a tartalékos erők által megerősíthető reziliencia témakörében, a második napon pedig interaktív csoportmunkával feladatokat kellett kidolgozni, egy virtuális nemzetközi törzsben való szolgálatteljesítést szimulálva. Ezt követően rövid tájékoztatót kellett tartani a CIMIC bizottság egyik korábbi elnökének, Vanessa Dornhoefer dandártábornoknak, az amerikai légierő kötelékéből.

Köszönhetően a virtuális és így ingyenes formátumnak, a Magyar Hadtudományi Társaság CIMIC bizottságán keresztül a részvétel lehetősége idén széles körben megteremtődött. Jövőre remélhetőleg már ismét a korábbi, személyes formátumban lesz lehetőség részt venni a gyakorlaton.

CIMIC_ (2)