Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tavaszi zsongás Szentendrén

Szöveg: Dr. Varga József |  2011. április 14. 10:48

Ezt a címet adták az alkotók annak a tárlatnak, amelynek a szentendrei MH Központi Kiképző Bázis (MH KKB) – mint a város gazdag művészeti hagyományainak képviselője – ad otthont április 6. és 22. között. A Budai Képzőművész Egyesület 21 alkotójának több mint 50 festményéből, akvarelljéből álló kiállítás méltán kapta a Tavaszi zsongás elnevezést, hiszen – amint azt Daragics Éva művészettörténész elmondta – a képek kifejezetten erre témakörre készültek, és a természet megújulásának, újjáéledésének erejét, sokszínűségét akarják kifejezni.

A képző-, és iparművészeti nonprofit egyesület 2003-ban alakult azzal a céllal, hogy alkotási és kiállítási lehetőséget adjon a Budán élő amatőr alkotóknak. Daragics Éva, az Erdélyből származó művészettörténész hangsúlyozta, hogy az amatőrök tehetségének kibontakoztatását szakavatott művészek segítik.
Az MH KKB Művelődési Központ auláját teljesen kitöltő kiállítás megnyitása egyben rangos kulturális esemény is volt, hiszen fellépett a Solymári Zeneiskola Bóbita Furulyaegyüttese és a Zengő Citeraegyüttes Dworák Bence vendégművész közreműködésével.

A tavaszi zsongás folytatásaként a magyar költészet napján a laktanya amatőr költői és előadói kaptak szót. József Attila születésének napján irodalmi teadélután keretében mutatkozott be saját verseivel Márton Zsolt mérnök százados és Ferencsák Mihály főtörzsőrmester, az MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola oktatója, illetve szakoktatója, valamint Komár Attila tizedes, az MH KKB komendánsa. A három katona verseit Ferencsák Mihály – aki a jelenleg zajló „Lehet egy csillaggal több!"  tehetségkutató verseny budapesti elődöntőjén is részt vett – tolmácsolta.

1595917208
 
1595917209
 

 
 Fotó: Rédei Istvánné