Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teherán külföldön dúsítaná uránját

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. október 26. 11:44

Irán kész egy nemzetközi megállapodás keretében külföldre szállítani gyengén dúsított uránkészletének egy részét, hogy fűtőanyaghoz jusson teheráni kutatóreaktora működtetése érdekében – jelentette ki hétfőn az iráni külügyminiszter.

“A fűtőanyagot biztosíthatjuk úgy, ahogy a múltban is, azzal, hogy megvásároljuk; a másik lehetőség, hogy átadjuk (egy külföldi országnak) a birtokunkban lévő alapanyag (gyengén dúsított urán) azon részét, amelyre nincs szükségünk" – fejtette ki Manusehr Mottaki az IRNA iráni hírügynökség jelentése szerint.

Mint mondta, jelenleg vizsgálják, melyiket válasszák a két lehetőség közül, és néhány napon belül bejelentik a döntést.

Az Egyesült Államok, Franciaország és Oroszország péntek óta várja Irán válaszát arra a közös javaslatra, amely szerint az év végéig Oroszországba szállítanák az Irán birtokában lévő 1500 kilogramm gyengén dúsított urán nagy részét.

Az 1200 kilogramm hasadóanyagot 19,75 százalékosra dúsítanák, majd az így nyert alapanyagból Franciaországban gyártanának fűtőrudakat a teheráni kísérleti atomreaktor működtetéséhez.

Az urándúsítás kérdése azért központi jelentőségű, mert a magasan – 90 százalékot meghaladó mértékben – dúsított urán felhasználható atomfegyver előállításához.

Néhány nyugati ország azzal vádolja Iránt, hogy atombombát akar gyártani, de Teherán vehemensen tagadja ezt.

Az amerikai-francia-orosz javaslat megfigyelők szerint azt a célt is szolgálja, hogy elfogadása esetén az atomfegyver előállításához szükséges mennyiség alá csökkenjen Irán urániumkészlete.

Címkékvizsga