Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teljes erőbedobással zajlik a Kobra Haragja

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. december 6. 8:46

Folytatták előrenyomulásukat az amerikai tengerészgyalogosok és az afgán katonák szombaton Afganisztán déli Hilmend tartományában, az első nagyobb támadásban, amelyet Barack Obama elnök csapaterősítési terveinek bejelentése óta indítottak.

A hilmendi amerikai tengerészgyalogos dandár szóvivője szerint a lázadók a művelet első napján csekély ellenállást tanúsítottak, miközben a szövetséges haderő folytatja a tálib fegyveresek utánpótlási és távközlési vonalainak szétzúzását a kulcsfontosságú dél-afganisztáni völgyben.

“Nem alacsony intenzitású összecsapásokkal számolunk. Az, hogy jelenleg nyugalom van, nem jelenti, hogy 24 óra múlva is az lesz" – mondta William Pelletier őrnagy.

A Kobra Haragja fedőnevű műveletben mintegy ezer tengerészgyalogos és 150 afgán katona vesz részt brit katonai biztosítás mellett a tavaly nyáron heves harcok színhelyéül szolgáló Nou Zad-völgyben.

Pénteken helikopterekkel és csapatszállító repülőgépekkel több száz katonát dobtak le a tálib vonalak mögé a völgy északi kijáratánál, miközben egy nagyobb egység északi irányba indult meg a völgyben.

A szövetséges katonai hatóságok egyelőre semmilyen veszteségről nem számoltak be. Az afgán védelmi minisztérium közlése szerint a katonák eddig négy lázadót öltek meg, kettőt elfogtak, és felszámoltak néhány fegyverraktárt.

Az offenzíva egy olyan térségben zajlik, ahol az amerikai vezetésű szövetséges erők évek óta próbálják megtörni a tálibok hatalmát. A kopár és szélfútta Nou Zad-i völgyet meredek sziklák szegélyezik, több tucat olyan barlanggal, amelyek menedéket nyújthatnak a tálib fegyveres csoportoknak.
A korábban a tartomány legnagyobb városaként számon tartott Nou Zad a jövedelmező afganisztáni ópiumtermesztés központja. A térségben három éve dúló harcok elűzték a város 30 ezer lakosát, elnéptelenítve a település egykor nyüzsgő piacát és kereskedőnegyedét. A város mára a tálib erők utánpótlásának egyik fő csomópontjává és kábítószer-elosztó központtá vált.