Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Statárium a Fülöp-szigeteken

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. december 6. 8:50

Statáriumot hirdetett ki a Fülöp-szigeteki elnök a további erőszak megakadályozására a Mindanao szigeti Maguindanao tartományban, ahol novemberben politikai tömeggyilkosságot követtek el. Gloria Macapagal Arroyo államfő – akinek egyik szövetségesét vádolják a rémtett elkövetésével – az áldozatok hozzátartozóinak felszólítására hozta meg döntését.

A Fülöp-szigetek déli részén fekvő tartomány egyik falujában november 23-án fegyveresek támadtak egy gépkocsioszlopra, amelyben a helyi hatalmat birtokló Ampatuan-klánnal szemben a jövő évi kormányzóválasztáson indulni kívánó politikus felesége, nővérei és más családtagjai utaztak, ügyvédek és újságírók kíséretében.Az út mellett később 57 lemészárolt ember holttestét találták meg.

Az elnök azután döntött a statárium kihirdetéséről, hogy a hatóságok értesülése szerint a tömeggyilkosság elkövetésével vádolt, ifjabb Andal Ampatuan polgármester őrizetbe vételének hírére a térségben gyülekezni kezdtek a hozzá hű fegyveres csoportok.

Eduardo Ermita, a kabinet titkára előzőleg közölte: a polgármestert és azonos nevű apját, Andal Ampatuan tartományi kormányzót is őrizetbe vették.

A katonák nagy mennyiségű fegyvert és lőszert foglaltak le a befolyásos Amputan klán tagjainak házaiban tartott razziák során.