Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tényleg csak egy heréje volt Adolf Hitlernek

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. november 20. 9:00

Több évtizedes titokról lebbent fel a fátyol a napokban. Bár eddig is ez volt a köztudatban, egy német frontsebész előkerült naplójából most már bizonyossá vált: tényleg csak egy heréje volt Adolf Hitlernek.

A náci párt vezetőjének “testi fogyatékosságáról" szóló pletyka már életében elterjedt, eddig nem volt rá konkrét bizonyíték. Az egyik angol bulvárlap azonban a napokban nyilvánosságra hozta Johan Jambor hadiorvos vallomását, aki a hatvanas években egy papnak mesélte el a Führer történetét. A pap mindent leírt, naplója azonban csak most, 23 évvel a sebész halála után került elő.

Johan az I. világháború egyik legnagyobb és legvéresebb ütközetében, a somme-i csatában gyógyította a sebesülteket. Az egyik nap barátjával órákig gyűjtötték a katonákat a harcmezőn, amikor rátaláltak a „Sikítozóra" – ezt a nevet aggatták Hitlerre, mert a férfi egyfolytában segítségért üvöltözött.

„Hitler altestét és mindkét lábát vér borította, ekkor vesztette el az egyik heréjét. Az első kérdése az volt az orvosokhoz, hogy lehet-e még gyereke" – emlékezett vissza a sebész.

A nácik hatalomátvétele után Johannak rémálmai lettek, és magát hibáztatta, mert megmentette a Führert.

A történészek régóta vitatkoztak azon, hogy Hitlernek tényleg csak egy heréje volt-e. A sebesülését ugyan több dokumentum is alátámasztja, de azt nem lehetett tudni, hogy pontosan hol sérült meg.

Az elmúlt évtizedekben sokan csak propagandának tartották a testi fogyatékosság történetét, bár egy állítólagos szovjet boncolás később alátámasztotta a pletykát.

Erről azonban még a mai napig nem lehet semmi konkrétumot tudni…

CímkékEBESZ