Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Terepmunka – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. szeptember 11. 17:17

A magyar katonák jelenleg három földrészen, összesen 12 helyszínen teljesítenek missziós szolgálatot; ezek sorában megtalálható ENSZ-, EU- és NATO-vezetésű művelet is.

202009_Magyar_Honvéd_borító

A második világháború után, 1945. október 24-én alakult meg az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ), melynek alapokmánya biztosítja a jogi lehetőséget, hogy végső esetben akár erővel is fel lehessen lépni a világ békéjét, biztonságát veszélyeztetők ellen. Ennek egyik eszköze a béketámogató művelet, ami hat különböző, de egymással gyakran átfedésben lévő elemet foglal magában: konfliktusmegelőzést (conflict prevention), béketeremtést (peacemaking), békefenntartást (peacekeeping), békekikényszerítést (peace enforcement), békeépítést (peace building), valamint humanitárius műveletet (humanitarian operation).

Egzotikus helyszínek

Az ENSZ jelenleg zajló békeműveletei közül az 1964-ben megkezdett ciprusi misszió (ENSZ Ciprusi Békefenntartó Erők – United Nations Peacekeeping Force in Cyprus; UNFICYP) a harmadik legrégebbi. Létrehozását az indokolta, hogy a Földközi-tenger keleti részén fekvő, 1960-ban önállóvá vált sziget görög és török lakossága között egyre inkább megszaporodtak az erőszakos cselekmények, s a nyugalom helyreállítására tett összes korábbi erőfeszítés kudarcot vallott. Az UNFICYP feladata a harcok kiújulásának megakadályozása, továbbá a déli (görög) és az északi (török) rész közötti ütközőövezet, a „Zöld Vonal” felügyelete. A misszióhoz 1993 augusztusában négy katonai megfigyelővel csatlakozott hazánk, 1995 novemberétől pedig már 29 fős szakasszal – ami egy közös osztrák–magyar századon belül teljesítette feladatait – voltunk jelen a szigeten. Ezen túlmenően beosztásokat kaptunk az UNFICYP-parancsnokságon és az osztrák–magyar békefenntartó zászlóalj törzsében is.

További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 11-én megjelenő számában!