Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Terror Mallorcán: sötétben tapogatóznak a hatóságok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. augusztus 11. 6:43

Egyelőre sötétben tapogatóznak a spanyol hatóságok az ETA baszk szakadár szervezet vasárnapi mallorcai robbantássorozata ügyében, de médiajelentések szerint a nyomozók azt feltételezik, hogy két elkövető még mindig a szigeten rejtőzködhet.

A hatóságok vizsgálják a csekély anyagi károkat okozó, időzített robbanószerkezeteket, hogy kiderítsék, azokat közvetlenül a detonáció előtt vagy már napokkal korábban helyezték el a robbanások helyszínein. A hírek szerint a nyomozók hajlanak arra, hogy egy női gyanúsítottat kell keresniük, mert a pokolgépeket két étterem és egy áruház női mosdójában rejtették el.

Az első jelentések szerint az ETA három pokolgépet robbantott vasárnap Mallorca fővárosában. A rendőrségtől kiszivárgott információk szerint azonban egy negyedik, eredetileg véletlen gázrobbanásként kezelt detonációért is a szakadár csoport lehet a felelős. Ez a robbanás egy napok óta zárva tartó étteremben történt.

A hatóságok szerint az újabb robbantások nem érintették negatívan a különösen német és angol turisták körében népszerű üdülőhely idegenforgalmát. Az illetékes német idegenforgalmi hatóság nem látta indokoltnak, hogy figyelmeztesse a Mallorcára induló német turistákat.

Az ugyancsak a szigeten üdülő I. János Károly spanyol király és Zsófia királyné sem szakította meg nyaralását az ETA újabb akciói miatt.

A biztonsági erők megerősítették azokat az intézkedéseket, amelyeket azután vezettek be Mallorcán, hogy az ETA megölt két csendőrt július végén. Minden beutazót, illetve a szigetről távozó látogatót szigorúan ellenőriznek.