Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Terroristaellenes hadművelet Mauritániában?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 23. 8:25

A mauritániai hadsereg hadműveletet hajtott végre a Magrebi al-Kaida terrorszervezet egyik feltételezett bázisa ellen a sivatagban, és megölt „több fegyveres terroristát” – közölte pénteken egy meg nem nevezett mauritániai minisztériumi forrás, de azt nem erősítette meg, hogy az akcióban a Maliban fogva tartott Michel Germaneau francia túszt akarták volna kiszabadítani.

Ez utóbbit egy olyan mali ember állította, Bamakóból telefonon nyilatkozva, aki számos európai túsz szabadon bocsátásában közvetített. Mint mondta, Mauritánia előzőleg értesítette Franciaországot a készülő akcióról. Elképzelhetőnek tartotta, hogy francia erők is részt vettek a hadműveletben.

A nuáksúti minisztériumi tisztségviselő arról sem volt hajlandó nyilatkozni, hogy a hadművelet során a katonák behatoltak-e a szomszédos Mali területére.

Megfigyelők és mauritániai biztonsági források szerint Mauritánia területén nincs bázisa az al-Kaida terrorhálózat észak-afrikai ágának.

Az El País és az ABC spanyol lapok internetes kiadásaikban csütörtök este azt jelentették diplomáciai forrásokra hivatkozva, hogy aznap reggel francia különleges alakulatok megpróbálták kiszabadítani a túszt Mali területén, de nem jártak sikerrel. Az akcióban megöltek hat terroristát, a bázison talált többinek azonban sikerült elmenekülniük.

A párizsi külügyminisztérium szóvivője nem volt hajlandó nyilatkozni az állítólagos hadműveletről, csak annyit árult el, hogy Franciaország minden tőle telhetőt megtesz az április 19-én Nigerben elrabolt 78 éves asszony kiszabadításáért.

Germaneau elrablói korábban azzal fenyegetőztek, hogy megölik őt, ha a térség országai július 26-áig nem bocsátják szabadon bebörtönzött társaikat.

Jelenleg a magrebi al-Kaida fogságában van még Maliban két spanyol állampolgár is.