Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tesztelik az új kínai helikopterhordozót

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2020. október 20. 19:55

A viharos tempóban fejlesztett kínai haditengerészet legújabb egységei a Type 075, vagy egyes források szerint Yushen-osztálynak nevezett helikopterhordozó dokkhajók lesznek.

20201015_az-elso-type-075

Az új típus fejlesztése még 2011-ben kezdődött a sanghaji székhelyű Hudong-Donghua hajóipari vállalatnál, az ugyancsak modern Type 071 osztály mellé, amely kisebb kapacitású és nem rendelkezik repülőfedélzettel sem. A 237 méter hosszú és körülbelül 35–40 000 tonnás típus méretét tekintve a francia Mistral, az amerikai Wasp, illetve az America között helyezkedik el. Alapadatairól keveset tudni, de meghajtását egy 9 000 kW teljesítményű 16PC2-6B típusú hajtómű biztosítja majd, várható maximális sebességéről, illetve hatótávolságáról azonban még nincs adat.

Önvédelmi fegyverzete négy H/PJ-11 30 milliméteres radarvezérelt légvédelmi gépágyúkomplexumból, illetve két HHQ-10, 24 légvédelmi rakétát tartalmazó indítókonténerből áll majd. A feltételezések szerint a fedélzetről legalább 30 támadóhelikopter üzemelhet majd, de valószínűleg különböző korszerű forgószárnyas, illetve merevszárnyú drónok is megtalálhatóak lesznek majd arzenáljában. Az elárasztható dokkfedélzetről légpárnás szállító és kétéltű deszantjárművek indíthatók. A tervek szerint a szolgálatba álló egységek hadműveleti irányítóközpontként és úszó harcálláspontként is működhetnek.

Az első egységet 2019. szeptember 25-én bocsátották vízre és 2020. augusztus 5-én kezdődtek meg a nyílttengeri menetpróbái, annak ellenére, hogy április 11-én tűz ütött ki a fedélzeten. A károk nem lehettek túl nagyok, de a legutóbbi fotók tanúsága szerint nem sikerült minden nyomot eltüntetni, mivel a nyílások körül a füst nyomai helyenként még mindig látszanak. A második egység április 22-én került vízrebocsátásra és jelenleg szerelés alatt áll, de a műholdas fotók tanúsága szerint már megkezdték a tervezett harmadik hajó építését is.

Címkékhaditechnika