Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tisztek alapkiképzésen

Szöveg: Dr. Varga József |  2011. szeptember 21. 19:32

A szentendrei MH Központi Kiképző Bázis (MH KKB) eddig is változatos, szerteágazó kiképzési tevékenysége újabb képességgel gazdagodott. Gondos előkészítés után – összefüggésben a katonai felsőoktatás átalakításával – szeptember 19-én, hétfőn megkezdődött a nem katonai tanintézetben végzett tisztek rövidített, hathetes katonai alapkiképzése.

A polgári felsőoktatási tanintézetben diplomát szerzett és a HM vagy MH szervezetében tiszti rendfokozatban szolgálatot teljesítő katonák felkészítése az alapvető katonai ismeretekre mindeddig a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem szervezésében történt meg, az MH KKB ilyen típusú kiképzést a tiszthelyettesek számára folytatott. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem kialakításával ez a képesség is átkerült a szentendrei kiképző bázishoz.

Szeptember 19-én hetvennyolc tiszt érkezett Szentendrére a kiképzés megkezdésére. Szakképzettségük szerint jogászok, orvosok, közgazdászok, informatikusok voltak köztük a legtöbben.

Mikusi Zsolt ezredes, az MH KKB parancsnoka kollégaként üdvözölte a Mecséri János Kiképző Osztály egyik közösségi helyiségét zsúfolásig megtöltő állományt, és üdvözlő beszédében a bázis képességeinek ismertetése mellett a hathetes kiképzés sajátosságaiból adódó lehetséges helyzetekre hívta fel a figyelmet. Például arra, hogy a tisztek tevékenységét a kiképzési idő alatt tiszthelyettesek határozzák meg. Olyan tiszthelyettesek – fogalmazott a parancsnok –, akik több éves hazai és nemzetközi gyakorlat során rendkívül nagy tapasztalatokat és jártasságot szereztek a katonai kiképzés vezetésében.

Másnap a bázis parancsnoka laktanya-sorakozón nyitotta meg hivatalosan is az őszi kiképzési időszakot, amely a tiszti KVNR kiképzésének megkezdésével vált teljessé, s így egyidőben folytatják a három hónapos egységes katonai alapkiképzést a honvédtiszt- és tiszthelyettes-jelöltek, valamint a szerződéses katonák. A most érkezett tisztek pedig a hathetes rövidített kiképzést kezdték meg.

 Fotó: A szerző felvételei