Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tisztelet a hősöknek!

Szöveg: Sárkány Beáta főhadnagy | Fotó: Szalka Miklós őrvezető |  2022. május 29. 9:54

A debreceni Honvédtemető és Hősök Temetőjében rótták le tiszteletüket a magyar hősök emlékünnepén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, Debrecen városa, valamint a társ fegyveres és civil szervezetek képviselői. A rendhagyó rendezvényen, ünnepélyes keretek között adta át az elmúlt időszakban végzett kutatásainak eredményét az „Elfeledett Emlékezet” Háborús Kegyeleti Kutatócsoport a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának.

Debrecen_hősök_napja (4)

A megemlékezésen Varga István alezredes, a Bocskai-dandár megbízott parancsnokhelyettese ünnepi beszédében felidézte az emléknap kialakulásának történetét és hangsúlyozta a hősökre, katonaelődökre történő emlékezés fontosságát. „Ezen a napon fejet hajtunk az első és második világháború hősi halottjainak, katonai és polgári áldozatainak emléke és mindazok előtt, akik a magyarság ezer esztendeje alatt fegyverrel vagy fegyvertelenül vérüket ontották, életüket kockáztatták vagy áldozták Magyarországért. A mai napon arra a számtalan ismeretlen és ismert hősre emlékezünk, akik fontosnak tartották a haza iránti elkötelezettséget, hűséget, bátorságot és fontosabbnak tartották a magyar nép szabadságát, függetlenségét a saját életüknél is” – mondta el az alezredes. A dandár személyes érintettségével kapcsolatban Varga István alezredes hozzátette: „mi debreceni katonák is minden évben összegyűltünk itt emlékezni halottjainkra, akik közül kettőt mi testközelből ismertünk és 2011. évi elvesztésüket emléktábla jelzi a mauzóleum falán.”

Debrecen_hősök_napja (3)

Az ünnepi beszédet követően Csákvári Sándor, az „Elfeledett Emlékezet” Háborús Kegyeleti Kutatócsoport vezetője ismertette az elmúlt időszakban végzett tudományos munkájukat, amelynek eredményeként a hősök napja alkalmából a rendezvényen adták közgyűjteménybe Debrecen város Nagy háborús személyi veszteségi adattárát. „Jelmondatunk szelleme – Soha senkit nem hagyunk hátra, ha kell, akár száz év múltán is érte megyünk! – kötelez minket. Kutatócsoportunk tagjai az eddigiekben a mai Hajdú-Bihar megye valamennyi településén feltárást végeztek. Közreadtuk megyénk földben nyugvó, háborús kegyeleti örökségét” – mondta el a kutatásvezető. A most átadott adatbázis a debreceni vonatkozású hősi halottak számát tekintve meghaladja a kétezer főt.

„Mi, levéltárosok, tudjuk, hogy ez óriási munka, és ezért köszönettel tartozunk” – hangsúlyozta válaszbeszédében Kovács Gergely levéltáros.

A rendezvény végén a résztvevők elhelyezték az emlékezés virágait az ikonikus Haldokló oroszlán emlékmű lábánál, majd zárásként meghallgatták a Magyar Takarodót.