Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tíz dolog, amire szükség lehet a túléléshez

Szöveg: Takács Vivien |  2023. október 15. 11:34

Heti TOP 10-es összeállításunkban olyan eszközöket és tanácsokat közlünk, amelyek, ha eltévednénk az erdőben, segítségünkre lehetnek a túlélésben. A lista – amelyhez segítségül hívtuk a Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent Honvédelmi Alapismeretek tankönyvet – szigorúan szubjektív.

Menedéképítés, tűzgyújtás, élelemszerzés a természetből. Ezek talán alapvető túlélési „technikák” lehetnek, ha nagy a baj. De vajon alkalmazni is tudjuk őket vészhelyzet esetén? Az ember egyik legalapvetőbb ösztönén, a túlélésen a tankönyv szerint azokat a tevékenységeket értjük, amelyeket „rendkívüli helyzetekben azért folytatunk, hogy életünket megóvjuk, testi-lelki épségünket megőrizzük, és mihamarabb biztonságos környezetbe kerüljünk.”

Nem árt tudni: ha váratlan helyzetbe kerülünk, elsőként fel kell mérnünk a helyzetet. Gondolnunk kell mindig az alapvető szükségleteinkre: a vízre, az élelemre és a menedékre! Improvizáljunk és legyünk kreatívak! De ne felejtsük el: a legfontosabb dolog az élni akarás.

kés

Túlélő kés

Hátizsákunkban mindig legyen egy zsebkés. Ez az eszköz rendkívül sokoldalú. Hasznosíthatjuk menedéképítésnél, fadarabolásnál vagy éppen zsákmányszerzésnél is.

Vízszerzés

Egy átlagos ember körülbelül három napig marad életben víz nélkül, ezért rendkívüli helyzetekben az egyik legsürgetőbb feladat a víznyerés. A felszíni vizek megtalálásában segítségünkre lehetnek az emlősállatok nyomai. Ha a felszínen nem találunk vízforrást, zöld, burjánzó növényzet közelében leásva talajvízhez juthatunk, azonban arra figyeljünk, hogy ezt fogyasztás előtt tisztítanunk kell. Ekkor jöhet jól, ha van nálunk víztisztító tabletta. A különböző csapadékok (eső, hó, harmat) összegyűjtésével is nyerhetünk vizet. Például az esővizet felfoghatjuk sátorlappal, esőköpennyel vagy egyéb vízhatlan anyaggal.

tuz

Tűzgyújtás

A tűz a sikeres túlélés másik alapvető feltétele, különösen, ha az időjárás hideg és nedves. Segít elkerülni a kihűlést, figyelemfelhívó, ételt főzhetünk és vizet forralhatunk rajta, valamint távol tartja a ragadozó állatokat. A tűzrakáshoz meg kell keresnünk a megfelelő helyet. A tűzhöz alapvetően oxigénre, megfelelő hőmérsékletre és éghető anyagra van szükség. Tűzgyújtó eszköz lehet a vihargyújtó vagy a magnéziumrúd is.

Kötelek és zsinórok

Hasznos, ha van nálunk valamiféle madzag vagy zsinór. Jól jöhet, ha ki kell kötnünk a sátrunkat, rögzíteni kell a felszerelésünket, de akár pótolhatja a cipőfűzőt vagy a különböző csatokat.

Menedék

A menedék megvéd az időjárás viszontagságaitól, és biztonságérzetet nyújt. Menedéképítéskor a veszélyes helyeket (kőomlás, lavina, lehulló faágak) kerülni kell. A menedék helyének kiválasztása után elkészíthetjük magunkkal hozott dolgokból, vagy a természetben fellelhető anyagokból is.

tulelo-folia-menedek

Élelmiszerszerzés a természetből

Ha elegendő ivóvíz áll rendelkezésre, egy átlagember heteket is túlélhet élelem nélkül. A természetben gyűjtögetéssel, vadászattal és halászattal juthatsz növényi és állati eredetű táplálékhoz. Könnyen előfordulhat, hogy sokszor olyan táplálékot kell elfogyasztanunk, amit amúgy soha nem fogyasztanánk.

Térkép és tájoló

E két eszköz fontosságát nem igazán kell megmagyarázni. A tájékozódáshoz nélkülözhetetlen az iránytű és a térkép. A topográfiai térkép alaprajzban, mérethelyesen ábrázolja a méretarányban kifejezhető tereptárgyakat (például nagyobb épületek, tavak). A térkép mellett a terepi tájékozódás másik fontos eszköze a tájoló. Tájékozódni a terepen annyit jelent: ismerni a pozíciónk helyét a fő világtájakhoz és a környező fontos tereptárgyakhoz, domborzati idomokhoz viszonyítva.

tájolótérkép

Jelzőeszközök

A síp és a tükör, mint jelzőeszközök mindegyike arra szolgál, hogy a túlélési helyzetbe került ember jelezhesse hollétét másoknak.

Zseblámpa

Elemlámpa nélkül nem jó eltévedni az erdőben. A jobb minőségű zseblámpák vízhatlanok és ütésállók is, így veszély esetén ütés is mérhető velük. Ugyan gyengébbek, de még hatékonyak lehetnek az univerzálisan használható fejlámpák is.

Elsősegély-felszerelés

Ha egy túra során bármilyen egészségügyi gond adódik, jó, ha van nálunk egészségügyi-felszerelés. Mielőtt útnak indulunk, nem árt végig gondolni, hogy mire is lehet szükségünk. A legfontosabbak: többféle ragtapasz, láz- és fájdalomcsillapítók, hasfogó, kullancs kiszedő csipesz, fertőtlenítőszer, gézlap, Fenistil krém rovarcsípésre.

elsosegely
Címkéktúlélés