Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tizenhat katonai terepjáró semmisült meg Pakisztánban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. március 16. 13:34

Az Afganisztánban állomásozó nyugati erőknek szánt katonai járműveket gyújtottak fel szélsőségesek hétfőre virradóra Pakisztánban.

Előző nap egy utánpótlás-szállítmányt semmisítettek meg ezzel a módszerrel a pakisztáni tálibok Pesavar külterületén. Hónapok óta ez volt az első nagyobb támadás a Pakisztán északnyugati részén át vezető, létfontosságú utánpótlási útvonalon, amelynek jelentősége még inkább felértékelődik a tervezett, több ezer fős amerikai csapaterősítés után Afganisztánban.

A szélsőségesek ezúttal is Pesavar egyik külső kerületében gyújtották fel a parkoló katonai járműveket. A mintegy 50 fegyveres éjszaka hatolt be a telephelyre és lefegyverezte a biztonsági őröket. Összesen tizenhat Humvee terepjárót és földgyalut semmisítettek meg. A kiérkező rendőrök egy órán keresztül tűzharcot folytattak a támadókkal – mondta a telephely egyik biztonsági őre.

Az afganisztáni amerikai haderő utánpótlásának 75 százalékát Pakisztánon keresztül kapja, beleértve az üzemanyag 40 százalékát is. Washington a pakisztáni tálibok megszaporodott támadásai miatt más utánpótlási útvonalakat keres, bár azt állítja: a rajtaütések nem okoznak lényeges fennakadásokat a szállításokban.

CímkékAfganisztán