Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tizenhét év polgárháború végét hozhatja el a szudáni békemegállapodás

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2020. szeptember 1. 20:53

Békemegállapodást írt alá a szudáni átmeneti kormány öt kulcsfontosságú lázadócsoporttal augusztus 31-én, hétfőn a szomszédos Dél-Szudán fővárosában, Jubában. Az egyezséget, amely Salva Kiir dél-szudáni elnök közvetítésével jött létre kilenc hónapi egyeztetések eredményeképpen, a szudáni vezetés oldaláról Abdalla Hamdok miniszterelnök és Abdel-Fattáh al-Burháni tábornok, a szudáni civil-katonai „szuverén tanács” vezetője, míg a lázadók részéről a Szudáni Forradalmi Fronthoz tartozó lázadócsoportok vezetői írták alá.

A felek ezzel véget vethetnek a 17 éve zajló polgárháborús konfliktusnak az országban. Az öt felkelőcsoportból négy a forrongó dárfúri régióban tevékenykedik, ahol több mint háromszáz ezren vesztették életüket és 2,5 millióan kényszerültek elmenekülni otthonukból a 2003 óta tomboló erőszak miatt. Ugyanakkor két fontos lázadócsoport, az Abdel-Aziz al-Hilu vezette Északi Szudáni Népi Felszabadító Mozgalom (SPLM/North) frakció és az Abdel Vahíd an-Núr vezette Szudáni Felszabadító Hadsereg (SLA) frakciója nem szerepelt az aláírók között. Jaszid Szaad Arman, az SPLM-N vezetőhelyettese szerint a most kimaradt frakciók később is csatlakozhatnak a megállapodáshoz.

Az egyezség politikai képviseletet, hatásköröket, gazdasági és földjogokat biztosít a lázadóknak, a fegyvereseik beolvasztásával az ország biztonsági erőnek sorába. Lehetőséget kapnak ezáltal a menekültek is a visszatérésre otthonaikba. Fejszál Mohammed Száleh szudáni tájékoztatási miniszter szerint a lázadók három helyet kapnak az országot átmenetileg irányító katonai tanácsban, emellett öt minisztériumot irányíthatnak majd és a háromszáz fős átmeneti törvényhozó tanács tagjainak negyedét delegálhatják. Ezen felül a regionális kormányzatok tisztségviselőinek 40 százalékát állíthatják ki és ugyanilyen arányban jogosultak a helyi bevételekre is.

Száleh hozzátette, hogy egy új állami alap évente 750 millió dollár fejlesztési támogatást fog nyújtani tíz éven át a leszakadt déli és nyugati térségeknek. Mindemellett a katonai és civil hatalommegosztáson alapuló szudáni átmeneti vezetés anyagi gondokkal küszködik, hogy finanszírozni tudja a több millió menekült visszatérését és az egyezségben ígért regionális fejlesztési terveket.

A dárfúri konfliktus 2003-ban kezdődött olyan afrikai etnikai csoportok lázadásával, akik hátrányos megkülönböztetéssel vádolták a főként arab etnikumúakból álló szudáni kormányt. A kormánycsapatok arab milíciák támogatásával vérbe fojtották a lázadást.