Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tóban „mártóztak” a helikopterek

Szöveg: JETfly |  2010. október 1. 7:03

Az amerikai haditengerészet két helikoptere a Tahoe-tó fölötti gyakorlórepülésről megrongálódva tért vissza a North Island légitámaszpontra. A pilótákat az eset után letiltották a repülésről. Az amerikai haditengerészet szóvivője megerősítette, hogy a YouTube-n található videófelvétel a két MH-60 Romeo típusú helikopterükről valós, és a gépek a North Island-i 41. század állományába tartoznak.

A felvételeken látszik, hogy a 33 millió dollárt érő gépek éppen alacsonyan repülnek a tó felett, miközben az egyik pilóta láthatóan elveszíti az irányítását a helikopter felett, majd miután visszaszerzi az irányítást, kiemeli azt a vízből. A Navy egyelőre semmit sem árul el a pilóták kilétéről és a körülményekkel kapcsolatban, mindössze annyi derült ki, hogy az egész szeptember 13-án repült feladat kivizsgálás alatt van. A North Island-i egység szóvivője szerint a pilóták mindaddig biztosan nem repülhetnek, amíg a haditengerészet fel nem állít egy baleseti vizsgálóbizottságot. A Tahoe-tó nem szerepel a haditengerészet kiképzésre használt légterei között. A vizsgálat eredményétől függően a pilóták akár még a repülési engedélyüket is elveszíthetik.

Habár a YouTube-ra feltöltött videón csak az egyik helikopter látszik, amint vizet ér, valójában a másik helikopter sem úszta meg a „csobbanást". A baleset által okozott károkat valahol 50 000 és 500 000 dollár közé becsülik. Steve Diamond, a haditengerészet nyugállományú pilótája szerint a helikopterek személyzetének nyomós okuk lehetett arra, hogy ilyen manőverekkel próbálkozzanak egy népszerű kirándulóhelyen. Diamond szerint, ha valaki szándékosan szegült volna szembe a szabályokkal egy ilyen helyen, ahol a turisták kezében nem ritka a kamera, az nyilvánvalóan teljesen bolond lenne, ez pedig nem jellemző a Navy pilótáira.

Az MH-60 Romeo a haditengerészet legújabb, rendkívül korszerű helikoptertípusa, gyakran használják őket a nyílt óceánon felszíni és felszín alatti egységekkel szembeni műveletekben. Az incidensben érintett gépek éppen a Sacramento melletti Mather légibázisról tartottak hazafele, mikor a baleset történt.