Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több ezer JDAM-bombát kaphat az Emirátusok

Szöveg: honvedelem.hu / htka.hu |  2011. november 14. 18:47

Több amerikai kormányzati forrás is beszámolt róla a napokban, hogy az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa hamarosan engedélyez egy nagyobb méretű fegyverszállítást az Egyesült Arab Emirátusok számára. Erre washingtoni tisztviselők szerint azért van szükség, hogy ellensúlyozzák Irán ismét fokozódó fegyverkezését, ami a nukleáris fegyverekre is kiterjed.

Mint ismeretes, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség az elmúlt héten „hitelt érdemlően" tudta bizonyítani, hogy Teherán nukleáris robbanófejek előállításával kísérletezett és kísérletezik jelenleg is közép-hatótávolságú ballisztikus rakétái számára.

Ezt ellensúlyozandó, az Egyesült Államok szeretné minél jobban felfegyverezni szövetségeseit a térségben. Az Egyesült Arab Emirátusok eddig is Washington egyik legfontosabb partnere volt a Perzsa-öbölben. Földrajzi helyzeténél fogva az olajban gazdag ország stratégiai fontossággal bír, és kiváló kiindulópontja lehet egy esetleges Irán elleni támadásnak. Ennek eszközéül a méretéhez képest jelentős potenciállal rendelkező légierejét képzeli el a hadvezetés, melynek fő típusa a három századnyi Lockheed Martin F-16E/F Block 60 Desert Falcon, emellett rendelkeznek körülbelül hasonló mennyiségű Dassault Mirage 2000-el is.

Azonban a repülőgépek csak akkor érnek valamit, ha megfelelő minőségű és mennyiségű csapásmérő fegyverzet is párosul hozzájuk. Most ezen a téren szeretné az USA egy kissé megsegíteni szövetségesét: a The Wall Street Journal november 11-én megjelent cikkében kormányzati forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy Washington napokon belül engedélyt adhat egy fegyverszállítmányra, ami több ezer precíziós vezérlésű bombát tartalmaz. Utóbbiak mennyiségéről eltérő adatok láttak napvilágot: a The Wall Street Journal 3900 JDAM bombáról tud, de felbukkantak hírek 5000 darabról is. Annyi bizonyos, hogy a fegyverek különböző mérettartományúak lesznek.

Érdekesség, hogy a csomag tartalmaz majd – egyelőre szintén nem ismert mennyiségű – „bunkerromboló" bombát is. Mint ismeretes, ezek az eszközök a mélyen a föld alatt elhelyezkedő, megerősített létesítmények ellen használatosak. Esetünkben nyilvánvalóan az iráni atomprogram földalatti építményei ellen vetnék be őket az Emirátusok vadászbombázói, ha úgy hozná a helyzet. A JDAM-családban a BLU-109 képviseli ezt a kategóriát, mely 2000 fontos (900 kilogramm) robbanófejjel rendelkezik, és képes áttörni a vastag betonépítményeket, alagutakat, rejtekhelyeket is.


BLU-109 „bunkerromboló" JDAM-bomba (Fotó: USAF)

Címkékrakéta