Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katasztrófahelyzet-kezelési gyakorlat az ezrednél

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2011. november 14. 17:40

„Százados úr jelentem, egy gépjármű nekihajtott a kútoszlopnak, az autó kigyulladt, az üzemanyagkút is ég. Két sérült van, a gépjármű vezetőjének súlyos az állapota…” Ezt a jelentést fogadta a laktanya ügyeletes tisztje november 11-én, pénteken azon a módszertani foglalkozáson, amelyen győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred kijelölt állománya egy katasztrófahelyzetet szimulált.

Kormányrendelet írja elő, hogy a laktanyáknak rendelkezniük kell egy olyan tervvel, ami segíti az ott dolgozókat az esetleges katasztrófahelyzetek (például tűzeset, robbanások) kezelésében, felszámolásában. A mostani módszertani foglalkozás célja az volt, hogy a katonák megismerjék a terv tartalmát, gyakorolják a katasztrófa-elhárítás folyamatát, elmélyítsék azt a feladat- és jelentésrendszert, ami meghatározza, hogy az ilyen és hasonló helyzetekben hogyan kell tevékenykedniük, reagálniuk.

1595927417
A módszertani foglalkozás elméleti felkészítésből és gyakorlati bemutatóból állt. Az elméleti foglalkozás során Gyurán Gábor százados az alakulat művelődési otthonában ismertette a laktanyában előforduló veszélyforrásokat, a katasztrófahelyzet elhárításába bevonható erőket és eszközöket, valamint az alakulatnál dolgozók védelme érdekében hozott intézkedéseket. Gyurán százados kitért az élet- és vagyonmentés azonnali feladataira, illetve az ügyeleti szolgálatok kötelességeire is.

Az elméleti felkészítés után Török Adrienn főhadnagy, megbízott tűzvédelmi tiszt vezetésével az ezred állománya az üzemanyagkútnál megtekintette a fiktív katasztrófahelyzet módszertani jellegű bemutatását. Az esemény során a kijelölt erők modellezték a baleset észlelését, a terület biztosítását, a sérültek kimentését, a tűzoltás megkezdését, a laktanya-ügyeletes szolgálat értesítését. A sérülteket az Országos Mentőszolgálat szakemberei vették át, és a szimulációt a győri tűzoltók kiérkező egysége tette még valósághűbbé.

A módszertani foglalkozás a látottak, a tapasztalatok összegzésével, valamint a felmerülő kérdések megválaszolásával zárult.

1595927418
 
1595927418
 

 Fotó: Gulyás Attila őrmester