Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több helyszínen fertőtlenítettek a katonák

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. március 16. 20:09

Az ország több településén, számos oktatási intézményben fertőtlenítettek a Magyar Honvédség katonái március 16-án, kedden.

MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred

Két oktatási intézményben hajtottak végre mentesítési feladatot a kaposvári alakulat katonái március 16-án. A nyolcfős alegység a somogyi megyeszékhelyen található Kodály Zoltán Központi Általános Iskola Kisfaludy Utcai Tagiskolájában, valamint a Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában, mintegy 9 ezer négyzetméternyi területen fertőtlenített.

A mentesítési feladatot a logisztikai alakulat katonái az elkövetkező napokban is folytatni fogják több kaposvári és más Somogy megyei települések oktatási intézményeiben.

 

Szöveg és fotó: Löbl Eszter hadnagy

* * *

MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár

Az egri Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Jó Pásztor Óvoda, Alapfokú Művészeti Iskola Kossuth Lajos utcai telephelyét fertőtlenítették a szolnoki alakulat katonái március 16-án.

„Már a digitális oktatást megelőző időszakban is a járványügyi helyzet előírásait szigorúan betartva jártak a tagintézményekbe a diákok és a tanárok is” – mondta Köböl Zsoltné, az intézmény igazgatóhelyettese, aki kifejezetten örült annak, hogy az iskolát fertőtlenítik a katonák. A digitális oktatás miatt ez az időpont tűnt a legalkalmasabbnak az intézmény számára, ahol egyébként 400 felső tagozatos diák tanul.

Az iskola 7000 négyzetméter alapterületű, amit dandár kilenc katonája három óra alatt fertőtlenített. Az igazgatóhelyettes köszönetét fejezte ki és reméli, hogy április 7-én, a tavaszi szünet után a diákok és a tanárok már biztonságos környezetbe térhetnek vissza.

 

20210316-eger-fertotlenites

Szöveg és fotó: MH 2. KRDD

* * *

MH Pápa Bázisrepülőtér

Az alakulat hatáskörébe tartozó három megyében, vagyis Vas, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében is megkezdődött a köznevelési intézmények fertőtlenítése. A koronavírus-járvány elleni küzdelem részeként a pápai alakulat fertőtlenítést végző katonái elsőként a nyúli Pilinszky János Általános Iskola épületében hajtottak végre mentesítő feladatot március 16-án. Ennek során kézi permetezők segítségével MOL Hygi Flow Rapid alkoholos felülettisztító folyadékot porlasztottak szét mintegy ötezer négyzetméteren.

A többórás művelet egy előzetesen egyeztetett terv szerint zajlott az iskola épületében, így a mentesítés érintette többek között a tantermeket, tanári szobákat, a tornatermet és a közlekedőtereket is. A fertőtlenítést követő alapos szellőztetés után az épületet Győriné Csendes Gyöngyi intézményvezető vette át, aki köszönetet mondott a katonák precíz és lelkiismeretes munkájáért.

Szöveg és fotó: Pelsőci Miklós őrnagy

* * *

MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj

Négy intézményt mentesítettek a székesfehérvári alakulat katonái március 16-án. A budapesti Kandó Téri Általános Iskolát, a gödi Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolát, a szigetszentmiklósi Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolát, valamint a kispesti Eötvös József Általános Iskolát fertőtlenítették.

Az oktatási intézményekben a hét-hét katonából álló Biológiai Mentesítő Csoportok MOL Hygi Flow Rapiddal és Fortéval, ózongenerátorokkal és hidegköd-képző eszközökkel mentesítették a tantermeket, speciális termeket, a közös helyiségeket, az irodákat, a folyosókat, valamint a vizesblokkokat összesen több mint 21000 négyzetméter felületen.

 

Szöveg és fotó: MH 93. PSVVZ

* * *

MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred

Három közoktatási intézményt fertőtlenítettek a műszaki alakulat katonái a Csongrád-Csanád megyei székhelyen március 16-án, kedden. A Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Király König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskola épületében egy-egy raj, a Gregor József Általános Iskola épületében pedig két raj hajtotta végre a mindenre kiterjedő alapos fertőtlenítést.

A katonák a mentesítés során egy olyan alkoholos vírusölő oldatot használtak, amely gyakorlatilag azonnal kifejti hatását. Fél órával a fertőtlenítés befejezése után, egy alapos szellőztetést követően az épületek egy újbóli fertőzés gyanújáig biztonságosnak tekinthetők.

Szöveg és fotó: MH 37. II. RFME

* * *

MH 25. Klapka György Lövészdandár

A tatai Vaszary János Általános Iskolát fertőtlenítették a városban található alakulat hat katonája március 16-án. A több mint négyezer négyzetméternyi felületet Mol Hygi felülettisztító folyadékkal mentesítették.

 

Szöveg: MH 25. KGYLDD
Fotó: Székely Sándor zászlós