Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több kolumbiai katona meghalt gerillák feltételezett támadásában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. március 31. 16:11

Legkevesebb kilenc kolumbiai katona meghalt egy fegyveres támadásban az ország északkeleti részén – közölte március 30-án Gustavo Petro, a latin-amerikai ország elnöke a Twitteren.

„Határozottan elítélem a katonai csapat elleni támadást Catatumbóban, aminek során hét közkatonát és két altisztet öltek meg azok, akik távol állnak a békétől és a néptől” – írta a kolumbiai elnök mikroblogján. Helyi sajtójelentések szerint a robbanószerrel és lőfegyverekkel elkövetett támadásért egy gerillaszervezet felelős.

Kolumbia első baloldali elnöke tavaly év végén jelentette be, hogy kormánya fegyverszünetet kötött több fegyveres csoporttal, köztük a Nemzeti Felszabadítási Hadsereggel (ELN) június végéig. A bogotái vezetés azonban nem sokkal később felmondta a tűzszünetet a baloldali gerillaszervezettel. A múlt héten a kormány a befolyásos Öböl kábítószerkartellel kötött fegyverszünetet is felmondta egy rendőrök elleni támadás miatt.

Az 1964-ben Ernesto „Che” Guevara, a kubai forradalommal szimpatizáló szakszervezeti tagok és diákok által alapított ELN az utolsó, még aktív kolumbiai gerillacsoport. A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) már 2016-ban békemegállapodást írt alá a kormánnyal. Az ELN-nek mintegy kétezerötszáz fegyverese van, ők főleg a venezuelai határvidéken és a csendes-óceáni partvidéken garázdálkodnak. Az egykori gerillából lett elnök, Petro már a választási kampányában azt ígérte, hogy tárgyalásokat kezd a fegyveres csoportokkal egy átfogó béke elérése végett.