Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint száz civilt gyilkoltak meg Burkina Fasóban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. június 7. 8:35

Több mint száz civilt gyilkoltak meg fegyveresek június 5-ére, szombatra virradóra Burkina Fasóban – közölték biztonsági és helyi civil források.

A dzshidista felkelés 2015-ös kezdete óta nem volt ekkora vérfürdő az országban. Az eset a Nigériával határos északi Yagha tartomány Solhan nevű helységében történt. Az áldozatok között – akiknek számát egyelőre csak hozzávetőlegesen tudják – vegyesen vannak nők és férfiak. A támadás eredetileg egy paramilitáris egység ellen irányult, de utána civil házakba is betörtek a fegyveresek – tette hozzá egy biztonsági forrás.

A kormány terroristáknak nevezte a támadókat, akik házakat égettek fel, és a piacot is lángba borították. Egy illetékes elmondta, hogy a helyszínt biztosították. A mészárlás áldozatai emlékére háromnapos gyászt rendeltek el. Egyelőre senki sem jelentkezett elkövetőként.

Roch Marc Christian Kabore elnök barbár tettnek nevezte a támadást. Solhan több hasonló akció célpontja volt az elmúlt időszakban. Chériff Sy védelmi miniszter május 14-én biztosította a környék lakóit, hogy a katonai műveleteknek köszönhetően az élet visszatérhet a normális kerékvágásba a térségben. A solhani mészárlást péntek este egy másik támadás előzte meg. A szintén a régióban található Tadaryatban legalább 14 emberrel végeztek. Egy héttel korábban két támadást hajtottak végre ugyancsak a környéken, amelyben négyen haltak meg.

A Száhel-övezetben az év eleje óta jelentősen megnőtt az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz vagy Iszlám Állam nevű terrorszervezethez köthető dzsihadista csoportok támadásainak száma, annak ellenére, hogy több mint ötezer francia katona tartózkodik a térségben. Különösen Maliban, Nigerben és Burkina Fasóban fokozódott az erőszak, amelynek legfőbb elszenvedői civilek.

A Burkina Fasó-i hadsereg május 5-én katonai műveletbe kezdett az északi és a száheli térségben, de egyelőre nem sikerült megfékezni az erőszakot, amelyben több mint 1400-an vesztették életüket és legalább egymillióan váltak földönfutóvá az elmúlt években. Eközben mintegy 20 ezren érkeztek Maliból az országba a dzsihadisták elől menekülve.