Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több százezren tüntettek az egyiptomi városokban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 5. 7:09

Százezrek vonultak utcára az egyiptomi városokban pénteken, hogy immár tizenegyedik napja Hoszni Mubarak elnök lemondását követeljék. Az észak-egyiptomi Alexandriában több tízezer ember tüntetett Hoszni Mubarak egyiptomi elnök rezsimje ellen a „távozás péntekje” alkalmából.

A városközpontban található Kaed Ibrahim mecset előtt tüntetők többsége a legnagyobb egyiptomi ellenzéki erő, a Muzulmán Testvériség híve. „Le Mubarakkal, le a rezsimmel!" – skandálta a tömeg. A tiltakozáson a Kefaja (Elég), az Április 6. mozgalom és Mohamed el-Baradei – a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség egykori főigazgatója – támogatói is jelen volt.
Szobi Száleh, a Muzulmán Testvériség egyik illetékese szerint 25 ezren gyűltek össze Alexandria Raml nevű negyedében, és a többi körzetben tüntetőkhöz hasonlóan ők is csatlakoznak a Mubarak lemondását követelő délutáni menethez.

Más városokban is tömegek követelték Mubarak távozását: így például Menufiában 10 ezren, Mahallatban 20 ezren, Szuezben 5 ezren, el-Manszúrában több tízezren tüntetnek az utcákon a hatóságok szerint. Kairóban is több tízezren vettek részt a különböző megmozdulásokon.

Az Egyiptomban tartózkodó magyarok nagy része, tekintettel az itteni feszült helyzetre, távozott az országból, itt bajba jutott magyar

állampolgár nincs – közölte péntek délelőtt az MTI-vel Kveck Péter kairói magyar nagykövet. Egy hete még mintegy 700 magyar volt Egyiptomban, ez a szám azóta a felére apadt, és a hét végén a többiek is elutaznak. A nagykövet elmondta, hogy Egyiptomban mintegy kétszáz fős magyar kolónia tartózkodik, jobbára munkavállalók, vállalkozók és a családtagok. Az ő nagy részük nem tervezi a távozást.


 Fotók: www.bbc.co.uk