Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több tucat katonát öltek meg Szudánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 25. 18:15

Dél-szudáni fegyveresek megtámadták a múlt héten az északi hadsereg egy alakulatát a mindkét országrész által magának követelt Abyei körzet közelében, és egy szudáni diplomata állítása szerint megöltek hetven katonát, további 120 pedig eltűnt. Ha Szudán nairobi nagykövete által május 24-én, kedden közölt adatok valódinak bizonyulnak, akkor a 2005-ben véget ért és több mint kétmillió halálos áldozatot követelő szudáni polgárháború óta ez volt az egyik legvéresebb incidens az országban. Mindazonáltal az ENSZ szóvivője azt mondta: a fegyveres rajtaütés áldozatainak száma valószínűleg jóval kevesebb.

Szudán többnyire keresztény lakosú déli részének lakosai januárban népszavazáson döntöttek arról, hogy országrészük szakadjon el a muzulmán északitól, és alkosson önálló államot. A szétválás hivatalosan júliusban lesz, de egy körzet, a kőolajkincsben gazdag Abyei hovatartozása még nem dőlt el, és a vita miatta fegyveres konfliktussá fajult.

Különböző források május 22-én, vasárnap jelentették, hogy az északi hadsereg elfoglalta Abyei azonos nevű, legfontosabb városát, és elűzte onnét a déli országrész nemzeti hadseregévé előlépett, korábban lázadónak számító Szudáni Népi Felszabadítási Hadsereg (SPLA) katonáit. Az északiak bevonulása miatt elmenekült a város 25-30 ezer lakosa. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa és több nagyhatalom is követelte azóta, hogy Kartúm vonja vissza erőit, de Omar Haszan el-Besir elnök nem hajlandó erre.

A szóban forgó szudáni diplomata, Kamal Iszmail Szaíd szerint a déli fegyveresek támadása még Abyei város elfoglalása előtt, csütörtökön történt. Az északiak egy olyan alakulatát és ENSZ-békefenntartókat támadtak meg, akik éppen kivonultak a körzetből. Az északi hadsereg éppen ennek megtorlásaként űzte ki a délieket Abyeiből – tette hozzá. Beszámolójából nem derült ki, hogy a támadó déli fegyveresek az SPLA katonái voltak-e, vagy valamelyik szabadcsapaté.

Az ENSZ szóvivője hozzátette, hogy a világszervezet egyetlen békefenntartójának sem esett bántódása.